TV actueel

 

In het spoor van de os


Uitzenddatum: Zondag 23-1-2005 14.00 - 14.30 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 29-1-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)MarjaTimmer1.jpg

Waarom zoeken? Zo luidt de eerste zin bij de 'Plaatjes van de os', de oude Chinese metafoor voor de zenweg, die als een rode draad door dit portret loopt. Waarom gaf Marja Timmer haar bestaan als kunstenaar op om in te treden in het zenklooster Noorder Poort in het Drentse Wapserveen?

Gekweld door vragen over de zin van het bestaan legde zij de schilderskwast terzijde en begon een training als boeddhistische non. De zentraining is een oefening van de geest, dus werden alle creatieve uitingen ingeruild voor eindeloze schoonmaakkarweitjes en andere opdrachten die Marja keer op keer met zichzelf confronteerden.
Marja Timmer en haar leermeester Jiun Roshi vertellen over die zenweg. Over de bedoeling, de obstakels en de uitkomsten voor Marja van haar training. We ontmoeten ook de kleurrijke zenleraar, dichter en schilder Alvaro Cardona Hine uit New Mexico.

De os uit de Plaatjes is het zelf, het ego, dat zich verzet tegen het temmen door de baas en zich daarom verstopt; maar na vele omzwervingen wordt het onderscheid tussen de zoeker en zijn ego, de os, opgeheven. Waarom zoeken? In de metafoor van de 'Plaatjes van de os,' ging Marja weer ‘terug naar de markt’: ze beëindigde na vijf jaar kloosterleven haar training als non en vervolgt haar zenweg nu als kunstenaar.

 

Direction, camera and editing: Patrick van Boeckel
With: Alvaro Cardona Hine, Marja Timmer
Sound: Karin van de Molen
Senior editor: Geert Braam