TV actueel

 

Home Street Home


Uitzenddatum: Woensdag 22-10-2003 23:30 - 0:52 NPO 1
Herhaling: Donderdag 13-11-2003 13:45 - 15:05 NPO 1

(1)bernieCU_300.jpg

Honderd mensen - moslims, christenen, boeddhisten, joden en niet-gelovigen - komen jaarlijks vanuit alle windstreken bijeen in Auschwitz om bij de gaskamers te mediteren en de namen van oorlogsslachtoffers voor te lezen. Uit de jaarlijkse bijeenkomsten is een nieuwe beweging ontstaan: de Zen Peacemaker Community, met vertakkingen in vele landen.

Initiatiefnemer is de Amerikaanse zenmeester Bernie Glassman. Het boeddhistische begrip compassie heeft hij omgezet in maatschappelijk engagement. Tijdens straatretraites doolt hij met een tiental zenboeddhisten enkele dagen als zwervers door hartje New York. Ook dit leidde tot een nieuwe organisatie: de Greyston Foundation. Al twintig jaar is deze beweging een onmisbaar toevluchtsoord voor daklozen, werklozen, aidspatiƫnten en anderen die buiten de samenleving dreigen te vallen.

De film belicht, naast Bernie Glassman zelf, ook enkele karakteristieke mensen in zijn omgeving, waaronder:
- Bernies 'godfather', ex-burgemeester van Yonkers,
- Bernies vrouw Eve Marko, die zich via de Zen Peacemaker Order onder andere richt op het samenbrengen van joden en Palestijnen in Israƫl,
- een beheerder van honderden appartementen die vrijwillig als dakloze meezwerft,
- een rabbi die God als een werkwoord ziet,
- een Nederlandse vrouw die voor het eerst sinds 50 jaar via Auschwitz haar verleden onder ogen durft te komen,
- een Poolse schilder die zelf het kamp heeft overleefd.

Ieder van hen heeft zijn eigen reden om Bernie Glassmans uitgangspunt in de praktijk te brengen: "May we always have the courage to bear witness, to see ourselves as other and to see other as ourselves."

Regie: George Schouten
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera: Bernd Wouthuysen
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Gys Zevenbergen
Muziek: Harry de Wit