TV actueel

 

Himalaya Alert

Zijn de gletsjers aan het verdwijnen?
Uitzenddatum: Zondag 29-11-2009 12:00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 5-12-2009 09:20 - 10:20 NPO 2

TV_2911_himalaya4.jpg De afgelopen drie jaar bracht klimaatjournaliste Bernice Notenboom verslag uit vanaf de hotspots van klimaatverandering: het noordpoolgebied en de Zuidpool. Ze ondernam expedities door Siberië, door Groenland en naar de Noordpool. Ook was ze de eerste Nederlandse vrouw die de Zuidpool bereikte, per ski. Dit jaar ligt haar focus op een ander gebied waar de klimaatverandering merkbaar is: de Himalaya. De gletsjers van deze bergketen waar bijna alle grote rivieren van Oost-Azië hun oorsprong vinden, smelten in hoog tempo. Ruim 1,5 miljard mensen zijn van dit smeltwater afhankelijk.

Bernice NotenboomDit voorjaar bezocht Bernice de plaatselijke bevolking en enkele kloostergemeenschappen. Vervolgens beklom ze de Mount Everest, en aanschouwde daarbij bergmeren die door het smeltwater dreigen te overstromen: een verschijnsel waardoor enkele dorpen al zijn weggevaagd.

Regisseur Mark Verkerk (Buddha’s Lost Children) ging mee met Bernice Notenboom en filmde een groot deel van de expeditie. Onderdeel hiervan was een bezoek aan de lama van de Khumbu vallei, aan wie alle klimmers een zegening vragen alvorens de Everest te bestijgen. De film geeft een actueel beeld van een snel veranderend gebied: Het gezaghebbende onderzoeksinstituut IPCC beweert dat er over veertig jaar geen sneeuw of ijs meer te vinden is. Himalaya Alert is opgedragen aan Sherpa Lhakpa Nuru, omgekomen bij een lawine tijdens deze expeditie in de Khumbu ijsvallei. Bernice Notenboom en gids Walter Laserer overleefden deze lawine ternauwernood.

Regie/scenario: Mark Verkerk
Met: Bernice Notenboom, Walter Laserer, Pradeep Mol, Lama Geshe, Tshering Lhakpa Sherpa, Mingma Yanjii Sherpa
Camera: René Heijnen, Mark Verkerk, Thomas Arnold, Walter Laserer
Montage: Helen Delachaux
Voice over: Bernice Notenboom
Geluidsnabewerking: Ward Henselmans
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Producent: Ton Okkerse
© 2009 een coproductie van EMS FILMS /Boeddhistische Omroep Stichting