TV actueel

 

Het orakel


Uitzenddatum: Dinsdag 28-11-2006 23:40 - 00:40 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 2-12-2006 09:20 - 10:20 NPO 2

(2)05orakel.jpg

Het overweldigende succes van de empirische wetenschap in de afgelopen 300 jaar heeft ons een realiteit opgeleverd die op veel manieren veel armoediger is dan het magische universum van daarvoor. De westerling die naar het Oosten reist wordt geconfronteerd met fenomenen die worden afgedaan als bijgeloof, zoals de Tibetaanse Orakels. Met toestemming van de Dalai Lama maakte de Canadese regisseur David Cherniack een fascinerend portret van het officiele 'staatsorakel' in het ballingsoord voor Tibetanen in Dharamsala, India.

De confrontatie met dit zogenaamde Nechung-Orakel werd voor Cherniack een balanceren tussen zijn eigen rationaliteit en het openstaan voor een onmiskenbaar andere manier om naar de werkelijkheid te kijken. David Cherniack (CDN) is onafhankelijk filmmaker en heeft inmiddels meer dan zestig documentaires op zijn naam staan. Hij ontving diverse Canadese en internationale prijzen voor zijn werk.

Script & regie: David Cherniack
geluid & muziek: Stevan Cherniack
Franse hoorn: Gary Pattison
Met dank aan: Office of H.H. the Dalai Lama, Nechung Monastery, Namgyal Monastery, Michael Mueller, Jane Perkins, Institute of Buddhist Dialectics, Jimy Neal, Tara Doyle, Ashwini Bhatia, Geshe Tenzin Choephel, Palden Bodh & National Army
Museum, Londen / producent, VisionTV: Alberta Nokes
Producent, BOS: Babeth M. VanLoo

Tags (wat zijn tags?)
Tibet wetenschap ,