TV actueel

 

Het Innerlijk Landschap

Portret van componist Guo Wenjing en zijn opera Si fan
Uitzenddatum: Dinsdag 16-6-2015 23:00 NPO 2
Herhaling: Vrijdag 19-6-2015 11:30 NPO 2

(1)JiaZhao_300.jpg

Terwijl in het moderne China de culturele tradities steeds meer verdwijnen, vraagt de hedendaagse Chinese componist Guo Wenjing zichzelf af: hoe moet een kunstenaar met deze tendens omgaan?

Guo reist af naar zijn geboortestreek Sichuan, waar een oud operagezelschap maar nauwelijks kan overleven. Vanuit haar boeddhistische overtuiging werkt operazangeres Zhu Qi hard om het gezelschap in leven te houden en probeert zij voorstellingen aan de man te brengen.
Speciaal voor het Nieuw Ensemble componeerde Guo een kameropera, getiteld Si Fan (Liefdesverlangen), waarin hij de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan combineert met zijn eigen muziek. Ster-zangeres van de Sichuan opera, Shen Tiemei, heeft de hoofdrol in de opera. Het Innerlijk Landschap toont het ontstaan en de context van Si Fan.

Op het Holland Festival vindt eerder deze avond, om 20:30 uur, een speciale vertoning plaats van Het Innerlijk Landschap in Muziekgebouw aan 't IJ, begeleid door live muziek en gevolgd door de door Guo gecomponeerde kameropera Si Fan.

Tegenstellingen
Regisseur Frank Scheffer schets Het Innerlijk Landschap een beeld van de tegenstellingen die het leven in het huidige China beheersen: traditie versus de moderne werkelijkheid, stad versus platteland, Oost versus West. Hij toont daarbij zowel het hedendaagse leven van Guo als componist en docent in Beijing als zijn geboorteprovincie Sichuan vol indrukwekkende natuur én eeuwenoude folklore.

Guo Wenjing
Guo werkt al tientallen jaren samen met het Nieuw Ensemble. De dirigent ervan, Ed Spanjaard, bezoekt Guo in China voor overleg over de nieuwe compositie, die op het Holland Festival in première gaat. Tegelijk met de compositie voor het Nieuw Ensemble werkt Guo aan een prestigieuze opdracht voor een nieuwe opera, die in het moderne Beijing in première gaat. Deze opera is gebaseerd op de oude Chinese novelle Rickshaw Boy, over een arme jongeman die van het platteland naar de stad gaat, om daar zijn dromen waar te maken.

Het Innerlijk Landschap is een documentaire over een eigenzinnige componist, die een weg zoekt tussen de Oosterse en Westerse muziek, en het oude en nieuwe China.


Regie: Frank Scheffer