TV actueel

 

Hemels bewegen

Drie gehandicapten maken Himalaya-fietstocht
Uitzenddatum: Woensdag 25-11-2009 00:20 - 01:20 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 28-11-2009 08:25 - 09:25 NPO 2

tv_hemels_03_med.jpg Hoge doelen stellen, ondanks grote beperkingen. Wat doe je als je geestelijk topfit bent maar het lichaam wil niet mee? Bas, Roelof en Evert zijn lichamelijk gehandicapt. Toch maken ze een fietstocht van bijna 1000 kilometer dwars door de Himalaya. Van Lhasa naar Kathmandu, over bergpassen van meer dan vijf kilometer hoog. Per driewielige ligfiets en handbike.

Hemels bewegenBas is als soldaat in aanraking gekomen met een hoogspanningskabel en kan sindsdien niet meer lopen. Roelof was ook soldaat, en maakte tijdens zijn vakantie een val van 6 meter waarbij hij een dwarslaesie opliep. Evert is de oudere van het gezelschap; hij was wetenschapper, tot hij onder zijn auto terecht kwam en gedeeltelijk verlamd raakte, wat bovendien tot afasie leidde.

De camera volgt de drie tijdens hun tocht, die in de woorden van Evert leidt naar 'de waarheid'. Die waarheid is hard voor Bas, de militair die nooit van opgeven weet en graag een voorbeeld wil zijn voor anderen. Roelof piekert onderweg over de toekomst met zijn vriendin. De tocht van Evert is in wezen een verhaal over de liefde: hij en zijn echtgenote hadden ooit hun huwelijksreis in de bergen, en deze fietstocht door de Himalaya is te zien als een bezegeling van de liefde.

Hemels bewegenDe film onderzoekt de noodlottige breuklijnen in de levens van de deelnemers aan de fietstocht in Tibet, hun strijd tussen de geest en het onwillige lichaam en hun zoektocht naar het vinden van een nieuwe balans. Een beproeving die de deelnemers als het ware met zichzelf in het reine moet brengen – een tocht naar een nieuwe balans in het leven, naar een nieuw ‘ik’.


Regie: Wout Conijn
Met: Bas van Nieuwenhuizen, Evert de Beer, Roelof Burghoorn
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera: Jean Counet
Geluid: Joris van Ballegoijen
Montage: Stefan Kamp
Componist: Wouter van Bemmel
Met dank aan: Just Schilder, Willem Kamps,USVA, Panasonic, Mart Dominicus, Peter Delpeut
© 2009 een co-productie van Dieptescherpte en de Boeddhistische Omroep Stichting