TV actueel

 

Happy In Zimbabwe


Uitzenddatum: Zondag 14-11-2004 14.00 - 14.30 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 20-11-2004 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)Zimbabwe_15.jpg

Dit programma speelt zich af in Zimbabwe, waar een kern van ongeveer 400 boeddhisten in en rondom de hoofdstad Harare grote steun ondervinden van hun boeddhist zijn en het hoofd bieden aan de problemen die het land ondervindt. Voor hen zijn Akong Rinpoche, die eens per vier jaar Zimbabwe bezoekt, en Rob Nairn, die er frequenter komt, hun inspiratoren. Hoewel het regime van president Robert Mugabe buitenlandse liefdadigheidsorganisaties uit Zimbabwe tracht te weren, ondervindt de aanpak van Akong Rinpoche weinig tegenstand. Waarschijnlijk omdat zijn uitgangspunt is dat hulp uitsluitend gegeven moet worden in het belang van hen die de hulp ontvangen, zonder verborgen andere bijbedoelingen. Het is ook opmerkelijk dat de aanpak van Akong Rinpoche ruimte laat voor traditioneel Afrikaanse spirituele elementen.

Sekuru Shumba, een ‘spirit medium’ dat contact heeft met de geestelijke voorvaderen van Zimbabwe, participeert in de openingsceremonie van een nieuw boeddhistische centrum in Harare. Hij is ook zelf een praktiserend boeddhist.

Josephat Chipfubi werd als kind getroffen door polio waardoor hij een hand verloor. Als gevolg van de lessen van Akong Rinpoche, die hem leert vooral zijn mogelijkheden in het heden te benutten, kan hij heel goed met zijn handicap omgaan.

Direction, camera & editing: Renée Scheltema
With: Akong Rinpoche, Rob Nairn, Sekuru Shumba, Josephat Chipfubi a.o.
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Senior editor: Geert Braam
With thanks to: Dr Akong Tulku Rinpoche, Rob Nairn, Trish Swift, Bright Biscuit, John Rieber, Jakes Culverwell, Cathy & Spud Murphy, Jocelynne Lake, Winnie Meapure, Erika Gruenen & Andrew Whaley