TV actueel

 

Groeien door pijn

Lucia Rijker en Bettine Vriesekoop
Uitzenddatum: Zondag 22-1-2012 13:55 - 14:25 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 28-1-2012 10:00 - 10:30 NPO 2

TV_groeiendoorpijn_01.jpg Op haar 28ste had tafeltennisster Bettine Vriesekoop het gevoel dat ze al met pensioen was. Vroeger was ze een vrolijk, onbezorgd meisje. De sport maakte haar fanatiek en een tobber. Via de trainingskampen in China, haar Chinese studie en haar jarenlange correspondentschap in dat land stak Bettine veel op van de instellingen van dit volk: het zinnig omgaan met tijd en energie. Bokster Lucia Rijker begon in eerste instantie ook voor de lol, maar boosheid nam de overhand en ze kickbokste het van zich af.

Groeien door PijnLucia neemt Bettine mee naar een de opening van het SGI Nichiren Boeddhistisch Centrum in Amsterdam en vertelt hoe zij haar leven transformeerde. Op haar beurt stelt Bettine Lucia voor aan een Taoïstische meditatietrainer. Hij leert hen hoe ze alle trainingen en oefeningen die ze in hun sportcarrière gedaan hebben nu kunnen toepassen in het alledaagse leven.

De medailles en trofeeën tellen niet meer. Het leven is de ring geworden. Bettine beaamt uiteindelijk het Chinese spreekwoord 'Eerst de zure druiven en dan de zoete'.

Regie: George Schouten
Met: Lucia Rijker, Bettine Vriesekoop, Nobuko Kotera, Reinoud Eleveld. Camera: Bernd Wouthuysen
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Jan Langeveld
Muziek: George Schouten
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Met dank aan Soka Gakkai International, dhr. S. Kotera
© 2011 een Boeddhistische Omroep productie