TV actueel

 

Godmother In The Himalayas


Uitzenddatum: Zondag 13-7-2003 14:00 - 14:30 NPO 1
Herhaling: Zaterdag 19-7-2003 13:35 - 14:05 NPO 1

(1)godmother_asoka300.jpg

In juli brengt de BOS twee programma’s met als thema: hulpverlening door westerlingen aan mensen in India en Nepal op basis van boeddhistische inzichten.

In deze eerste uitzending staan twee vrouwen centraal. De eerste is Jetsun Pema, een zuster van ZH de Dalai Lama. Zij is hoofd van de Tibetan Children Villages in India. De Tibetan Children Villages zijn ontstaan toen vele Tibetaanse kinderen wees werden, nadat hun ouders in India bezweken aan de volkomen andere leef- en werkomstandigheden, dan zij in Tibet gewend waren.

Momenteel sturen veel Tibetaanse ouders hun kinderen over de Himalaya’s naar de Tibetan Children Villages om hen in India de boeddhistische opvoeding te laten hebben, die zij hun kinderen in Tibet niet meer kunnen geven. Veel kinderen uit de kinderdorpen worden gesponsord door westerse mensen, die zich hun lot hebben aangetrokken. Een van deze mensen is Mathilde Tans, een 68-jarige vrouw uit Apeldoorn, die drie Tibetaanse kinderen sponsort.

Jetsun Pema vertelt in het programma over haar drijfveer achter haar werk: de aan haar zorgen toevertrouwde kinderen in contact te brengen met hun fundamentele natuur. Daardoor kunnen zij gelukkiger mensen worden, die in staat zijn bij te dragen aan de samenleving.

Mathilde Tans toont haar motivatie: niet slechts financiële ondersteuning bieden, maar een directe band onderhouden met de kinderen uit een andere cultuur.

Regie: Clementine Ederveen
Samenstelling: Alexander Oey
Met: Jetsun Pema, Mathilde Tans e.a