TV actueel

 

Geneeskunde, aandacht en compassie

Meditatie en wetenschappelijk onderzoek
Uitzenddatum: Zondag 23-3-2008 12.30 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 29-3-2008 09:52 - 10:22 NPO 2

(2)geneeskunde_02.jpg In aanwezigheid van Chokyi Nyima Rinpoche werd in 2007 in Keulen de conferentie 'Geneeskunde, aandacht en compassie' gehouden. Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in hersenonderzoek en in de behandeling van stress spraken hier over hoe ze meditatie gebruikten in hun onderzoek. Hierbij was het niet persé van belang dat de techniek van deze meditatie als boeddhistisch werd herkend. Zij zien dat de invloed van aandacht op de fysieke en mentale staat van de mens bijzonder positief is.

Is de relatie tussen een gezonde geest en een gezond brein aan te tonen? Wetenschapper en psychotherapeut Daniel Siegel, verbonden aan de UCLA in Los Angeles, vertelt over de groeiende acceptatie van het idee van de 'plasticiteit' van het menselijk brein, en dat het gebruik van aandachtstraining in de reguliere geneeskunde in de Verenigde Staten groeiende is.

In onze samenleving heeft de mens vaak te maken met stress. Mensen die regelmatig mediteren kunnen daar beter mee om gaan, zo vertelt Jon Kabat-Zinn, oprichter en directeur van de Stress Reduction Clinic in Massachusetts.

Sinds enige tijd zijn de effecten van meditatie op de gezondheid van de mens meetbaar. En dat is van belang voor de sceptici onder de wetenschappers die in deze praktijk vooral een onwetenschappelijke zweverigheid zien.


Regie, camera en montage: Alexander Oey
Geluid: Martijn van Haalen
Met: Jon Kabat-Zinn, Chokyi Nyima en Daniel Siegel
Eindredactie en produktie: Babeth M. VanLoo
© 2008 een BOS productie

Tags (wat zijn tags?)
mindfulness Wetenschap ,