TV actueel

 

Geboren om te dienen

Leven en reincarnatie van unieke leraar Tulku Urgyen Rinpoche
Uitzenddatum: Zondag 22-3-2009 12.00 - 13:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 28-3-2009 09.22 - 10.22 NPO 2

tv_08_geboren_yangsi_groot.jpg Tulku Urgyen Rinpoche is één van de meest opmerkelijke en gezaghebbende leraren uit de Tibetaanse boeddhistische traditie.

Terwijl in de jaren zestig de meeste kloosters voor westerlingen gesloten bleven opende hij in Kathmandu zijn deuren. En daar wachtte menig gelukszoeker een ongewone en niet altijd even gemakkelijke verrassing. Hij leerde zijn studenten namelijk diep in zichzelf te kijken en de confrontatie aan te gaan met hun eigen lijden en frustraties, angst en woede onder ogen te zien en die te transformeren.

Zeer ongebruikelijk gaf hij indertijd als een van de weinigen westerlingen de kans om ingewijd te worden in de geheime Mahamudra-Dzogchen traditie. Zijn faam en onconventionele aanpak snelden hem vooruit. Voor Tulku Urgyen was de essentie van de boeddhistische leer geheel gericht op het verzachten van het leed van de medemens.

De film vertelt het verhaal van deze unieke leraar aan de hand van de inwijding van zijn reïncarnatie in 2008. Een 5-daagse gebeurtenis waar vooraanstaande boeddhistische leraren en leerlingen van over de hele wereld getuige van waren, waaronder ook zangeres en filmster Cher.

HCherier bleek hoeveel invloed hij had en hoeveel levens hij geraakt heeft. Waaronder dat van zijn zonen die vertellen over hun eigen, soms moeizame weg. Een aantal van zijn westerse studenten praat over zijn inspirerende aanwezigheid en diepgaand onderricht.


Regie: George Schouten       
Met: Tulku Urgyen Rinpoche, Urgyen Jigme Rabsel Dawa, Chökyi Nyima Rinpoche, Tsikey Chokling Rinpoche, Drubwang Tsoknyi Rinpoche, Mingyur Rinpoche, Neten Chokling Rinpoche, Tenzing Chöyang Gyari, Andreas Kretchmar, Marcia Binder Schmidt, Eva van Dam, Lodro-Thaye ,
Ani Choying Dolma
Eindredactie/producent: Babeth M. VanLoo
Camera: Bernd Wouthuijsen
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Vera Jong
Muziek: George Schouten
Research: Marcia Binder Schmidt
Tolk: Ani Jinba
Kleurcorrectie Jef Grosfeld,
Mixage: Huibert Boon
Met dank aan: Ka- Nying Shedrup Ling klooster, Ngedon Osel-Ling klooster, Nagi Gonpa klooster
© 2009 BOS een Boeddhistische Omroep productie

Tags (wat zijn tags?)
Tibet Tibetaans boeddhisme ,