TV actueel

 

Filmlab: Zo is dat


Uitzenddatum: Woensdag 11-10-2006 23.55 - 00.25 NPO 2

(2)zo_is_dat_1.jpg

Deze uitzending is wegens auteursrechtelijke redenen niet meer online te bekijken

'Zo is dat' is een documentaire over een leven dat anno 2006 in Nederland nauwelijks meer geleefd wordt. De Groningse Boer Jan (1933) uit Lettelbert volgt jaar in jaar uit het ritme van de natuur en leeft in harmonie met de seizoenen. Jan, 73, is zo plat als het Groningse landschap. Jan is gewend aan instabiel weer en gaat bij alle omstandigheden door met zijn dagelijks werk. Wat er ook gebeurt.

Jan heeft een groot stuk grond, maar een klein bedrijf. Van de vorige generaties heeft hij geleerd dat het erom gaat dat zijn boerderij precies genoeg oplevert. Niet meer en niet minder. Geen overbodige luxe en geen pretentieuze ambities, gewoon hard werken om op een waardige manier te kunnen overleven. Als hij wat extra krijgt, gaat het meteen naar de bank voor het geval er iets gebeurt. Jan is zuinig als de aarde in de winter. Gewoon Nederlands.

'Alles op zijn tijd' is een typerende zin voor Jan en zo is er ook een exacte tijd bepaald voor alles. Op zijn boerderij lijken de dagen heel erg op elkaar, maar toch maken de details iedere dag anders. Eén avond per week gaat Jan sjoelen, op vrijdag is er kippensoep en de zondag is – na het voederen van de dieren - een rustdag.

Vrouwen? In Nederland zijn het meestal vrouwen, die het heft in handen nemen. Vraag het maar aan een willekeurige buitenlander, de vrouw stapt op een man af. Dus, als er geen vrouw op jouw leven afstapt...

Jan leidt een prachtig leven op zijn eigen boerderij in Lettelbert. Men zou het feit dat hij nog vrijgezel is als een gemis kunnen zien, maar wie nooit aardbeien heeft geproefd zal de smaak ervan ook niet missen.


Regie & Scenario: Elizabeth Rocha Salgado
Productie: Frieder Wallis
Camera: Coen Stroeve
Geluid: Gijs Stollman
Montage: Faye de Wilde
Muziek: Anne La Berge
'Zo is dat' kwam tot stand onder eindredactie van de BOS
(Deze film is om auteursrechtelijke redenen niet te bestellen)