TV actueel

 

Filmlab: If Mama ain't Happy Nobody’s Happy

Een film van Mea de Jong
Uitzenddatum: Donderdag 20-11-2014 16:35 - 17:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 20-12-2014 13:10 - 13:35 NPO 2

laura_lachen_300(1).jpg

In de afstudeerfilm If Mama Ain't Happy, Nobody's Happy, bekroond met de publieksprijs van het digitaal filmlab NCP Holland en winnaar van hoofdprijs en de publieksprijs op het Sehsüchte Festival in Berlijn, zien we vier generaties bijzondere en zelfstandige vrouwen. Wat is de invloed van familierelaties op hoe je je vormt? En valt daar eigenlijk wel wat aan te doen? Een intiem egodocument over moeders en dochters, loslaten en familiekarma.

Eigenlijk wilde de eindexamenkandidaat van de filmacademie Mea de Jong een film maken over feminisme anno 2014. Maar de hoofdpersoon van de film, haar eigen moeder Laura Dols, blijkt daar tijdens een telefoongesprek anders over te denken: "Volgens mij gaat deze film over vier generaties vrouwen die het allemaal zonder man hebben gedaan. Dat is toch een leuke film?" "Dat is geen film, dat is echt een kutidee", antwoordt Mea in de film.

Maar niets blijkt minder waar. In deze hilarische en ontroerende afstudeerfilm, wordt de kijker in 24 minuten meegenomen door vier generaties familiegeschiedenis. Het verhaal begint bij de ontdekking dat vier generaties vrouwen allemaal op een bepaald moment in hun leven hun kinderen als alleenstaande moeder hebben opgevoed. Beginnend bij betovergrootmoeder Anna Alina, geboren in 1872, eindigend bij Mea zelf, geboren in 1988. Mea heeft nog geen kinderen en maakt zich zorgen zelf ook niet in staat te zijn een langdurige relatie aan te gaan.

Ze ontrafelt de familiegeschiedenis via haar charismatische moeder Laura Dols. Haar verhalen worden afgewisseld met sfeervolle oude familiefoto's, 8mm filmpjes en home video's uit de jaren tachtig. Laura beantwoordt de kritische vragen van haar dochter eerst nog met de nodige distantie, maar gaandeweg ontwapenen moeder en dochter en wordt hun eigen relatie het onderwerp van gesprek.  

laura dolsZo blijkt loslaten niet alleen een uitdaging voor een moeder naar haar dochter, maar heeft Mea zelf ook veel moeite om haar moeder op zichzelf achter te laten. "Ik ben zo bang dat je eenzaam wordt", horen we haar zeggen. Een zorg die ze op dwingende manier uitdrukt in beeldtaal. Zo zien we Laura eenzaam aan de keukentafel zitten, terwijl ze haar 'eigen boontjes dopt'. Tot groot vermaak van Laura zelf, blijkt een seconde later, want de Jong legt ook het maakproces op verfrissende wijze bloot. Zo toont ze de boontjes scène aan haar moeder, die daar smakelijk om lacht. "Ik ben niet zielig", luidt haar commentaar. "Ik heb een leuk leven hoor."  

Regie: Mea de Jong

De correspondent praat met Mea de Jong

Luister ook naar het gesprek dat Lex Bohlmeijer van de Correspondent had met de regisseur. over al die verschillende vragen die de film oproept: over emancipatie, opvoeding, liefde, het moderne levensgevoel, geschiedenis, moeder-dochterrelaties en erfelijke belasting. En vooral: hoe moet je je losmaken van een moeder die zo lief voor je is?