TV actueel

 

Filmlab: Baba

Stap voor stap, dichter bij verlichting
Uitzenddatum: Woensdag 25-11-2009 15:15 - 15:40 NPO 3, bij Filmlab

tv_02_baba_02.jpg Baba is 76 jaar en leeft in een handgemaakte kar. Deze kar duwt hij, tussen zijn rituelen door, enkele meters vooruit. Het ritueel dat Baba meerdere uren per dag uitvoert heet  dandavat parikrama. Het houdt in dat Baba zich in volle lengte uitstrekt op de grond, een steentje bij zijn handen plaatst en vervolgens weer opstaat.

Deze handeling herhaalt hij 111 keer, met 111 verschillende stenen. Daarna mag hij zich pas naar voren verplaatsen, met een afstand die precies overeenkomt met de lengte van zijn lichaam. BabaTijdens dit ritueel richt Baba zich tot Krishna, die de God is van de berg Goverdhan, waar omheen hij zijn ritueel uitvoert. Per dag legt hij een afstand van dertig meter af op de weg die rond de heilige berg loopt. Om de hele weg af te kunnen leggen heeft hij drie tot vier jaar nodig.

Baba is vastberaden om deze route te blijven herhalen tot aan zijn dood. Bij iedere steen die hij op de grond legt, is hij een stukje dichter bij zijn einddoel: het bereiken van verlichting.

Wat is Filmlab?


In de serie Filmlab zijn korte films te zien van eindexamenkandidaten van de Nederlandse Film en Televisie Akademie. Kijk voor meer informatie en een compleet overzicht op www.filmacademie.nl.

Regie: Jeroen van Velzen
Met: Babudas, Kedarnath
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Uitvoerend producent: Tobias Wilbrink
Coproducent: BOS
Camera: Michel IJzerman
Geluid: Robil Rahantoeknam
Montage: Tim van der Maden
Vertaling: Rohini Lartius
Mixage: Robil Rahantoeknam
Colorist: Anne Boyle
Met dank aan: Chris Dehne, Eva Visser, Max Jansen, Stephan Nemchik, Tom van Hezik, Rianne Poodt, Anita Kijf, Mitch van der Haar, Varun Anand, Abhimanyu Pandey, Tarun Gupta, Harish Sharma, Martin Cleaver, Kamiel van Kessel, Sander Jansen, Seal & Go, Peli
© AHK/NFTA 2009