TV actueel

 

En ik dan?

Joseph Goldstein en Carol Wilson, boeddhistische pioniers
Uitzenddatum: Zondag 24-2-2008 12:00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 1-3-2008 09:53 - 10:23 NPO 2

(2)joseph_goldstein_300.jpg Joseph Goldstein en Carol Wilson zijn pioniers van de boeddhistische beoefening in de Verenigde Staten. Samen begeleiden ze vipassana retraites over de hele wereld, zo ook in Nederland. Goldstein is schrijver, meditatieleraar en oprichter van de Insight Meditation Society in de USA. In de 30 jaar dat de IMS nu bestaat, is ze uitgegroeid tot één van de grootste centra in de wereld voor studie en beoefening van vipassana meditatie. Wilson is sinds 1986 als lerares verbonden aan de IMS. Samen tackelen ze onze egocentrische 'en ik dan' gedachte. Met veel respect voor de traditie waar ze uit voortkomen wordt gekeken naar wat werkt in het westen.

Wilson spreekt niet graag van een 'nieuw' boeddhisme in het Westen. Ze legt er de nadruk op dat het onderricht van de Boeddha, bijvoorbeeld over mededogen, de westerse mens direct aanspreekt, en dat er alleen nuanceverschillen zijn in de methode en de presentatie ervan. Het lijkt vaak zo te zijn dat we in ons dagelijks leven vooral voor onszelf bezig zijn. Daar hebben we het al heel druk mee. hoe kunnen we dan voor anderen zorgen?


Sakyong MiphamSakyong Mipham Rinpoche ging de studio in en maakte een videoclip met dezelfde lading: 'What about me?' Goldstein zegt over het verband tussen wijsheid en compassie: 'Wat mij inspireert is een groeiend besef dat compassie en leegte niet twee verschillende dingen zijn. Compassie is geen standpunt, maar een manier van omgaan met situaties waarbij we onszelf niet centraal stellen'.

Sakyong Mipham komt tot dezelfde conclusie. Wil je gelukkig zijn, verschuif dan je focus van 'What about me' naar 'What about you!'.


Links:
Meer over Insight Meditation Society
www.dharma.org

Joseph Goldstein heeft veel boeken geschreven, waarvan er ook enkele in het Nederlands zijn vertaald. Onder meer 'Vipassana", 'De opkomst van het Westers Boeddhisme', en samen met Jack Kornfield de bestseller ' Op zoek naar het hart van wijsheid'

Wie meer wil weten over retraites en onderricht in Nederland:
www.simsara.nl

De muziekclip 'What about me' in dit programma is in zijn geheel te zien op Youtube www.youtube.com/watch?v=FDSAAlrqAHM


Regie en Camera: Jurgen Gude
Met: Joseph Goldstein, Carol Wilson
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Geluid en productie: Jaap Verhoeven
Montage: Jurgen Gude, Jaap Verhoeven
Videoclip van Sakyong Mipham Rinpoche en Gesar Mukpo, achtergrondzang: Tara Slone
Met dank aan: Jack Kornfield
© 2007 een Boeddhistische Omroep Stichting productie

Tags (wat zijn tags?)
Theravada boeddhisme