TV actueel

 

Drie jaar, drie maanden, drie dagen

Bevrijding door afzondering
Uitzenddatum: Zondag 4-3-2012 14:00 - 14:55 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 10-3-2012 10:00 - 10:55 NPO 2

TV_3years_01_med.jpg Didier is in de veertig en heeft alles dat het leven kan bieden. Toch ontbreekt er ook altijd iets om oprecht gelukkig te zijn. Volgens hem is er maar één manier om dit op te lossen: zich terugtrekken uit de wereld en, wat Tibetaanse boeddhisten noemen, een ‘drie jaar, drie maanden en drie dagen’ retraite doen.

Zo lang laat hij zich opsluiten achter een hek ergens in de Franse Alpen. Samen met twaalf anderen die zich ook 365 dagen per jaar van ‘s ochtends tot ‘s avonds willen wijden aan hun spirituele beoefening. De deelnemers slapen maar een paar uur per nacht in meditatiehouding, en staan ‘s ochtends om vier uur op voor de dagelijkse rituelen. Er is alleen contact met de andere deelnemers, de verzorgers en de spirituele gids. Het enige dat ze van de buitenwereld zien zijn bergtoppen. 3 JAAR, 3 MAANDEN, 3 DAGENWat drijft een individu, een westerling nog wel, om deze radicale keuze te maken?

Wat drijft iemand, een westerling nog wel, om deze radicale keuze te maken? Didier staat vlak voor het cruciale moment waarop hij alles laat vallen: zijn partner, zijn huis, zijn vrienden, zijn familie en zijn ‘vrijheid’. Hij denkt terug aan de maanden voor de retraite, zijn motivatie, zijn twijfels, zijn vastberadenheid en de moeilijkheden die hij ondervond door deze ingrijpende keuze.

Regie: Nicolas Franik, Anouchka Lazarev
met: Didier Combès, Annie Vandemalle, Lama Denis Teundroup /
camera/geluid: Nicolas Franik
montage: Aline Hervé
muziek: Leonzio Gobbi
eindredactie BOS: Laetitia Schoofs
/ met dank aan: Nicolas Guiseppi, directeur van het Karma Ling Instituut
© 2012 Image Impossible