TV actueel

 

Dreaming Lhasa

Zoektocht door de Tibetaanse diaspora
Uitzenddatum: Zaterdag 8-9-2007 00:17 - 01:45 NPO 2

(2)dreaming_lhasa_01.jpg Wegens auteursrechtelijke redenen is deze film niet in zijn geheel online te bekijken

Bekijk de trailer op dreaminglhasa.com (Quicktime)

Karma, een Tibetaanse filmmaakster uit New York, gaat naar Daramsala, de thuisplek van de verbannen Dalai Lama en het centrum van de Tibetaanse diaspora. In India wil Karma een film maken over voormalige politieke gevangenen die uit Tibet zijn ontsnapt.

Door de aangrijpende verhalen die Karma van politieke vluchtelingen hoort over hun moedige en afschrikwekkende belevenissen, beseft ze dat ze zelf ook vervreemd is van haar culturele roots. Een van de mensen die Karma voor haar film interviewt is Dhondup, een raadselachtige ex-monnik die pas ontsnapt is uit Tibet. Hoewel Karma’s assistent Jigme erop tegen is, gaat ze samen met Dhondup op reis om de laatste wens van Dhondup's moeder te vervullen: het bezorgen van een juwelendoosje aan een zekere Loga. Karma wordt meegetrokken in de spiraal van de zoektocht, een reis naar het verleden van Tibet én een tocht vol zelfontdekking.

Ook Karma’s assistent Jigme, een Tibetaanse jongen die graag rockster wil worden, is een voorbeeld van de tweestrijd waarin vluchtelingen uit Tibet verkeren. Aan de ene kant wil hij iets betekenen voor zijn vaderland waar hij zelf nooit is geweest, aan de andere kant denkt hij na over hoe hij naar de verenigde staten kan gaan om daar 'het goede leven' te leiden.

Karma wordt meegetrokken in de spiraal van de zoektocht, die een reis wordt naar het pijnlijke verleden van Tibet, het zoeken naar culturele identiteit en omgaan met ontheemding en verlies, én een tocht vol zelfontdekking.

Link: dreaminglhasa.com

Regie: Rita Sarin and Tenzing Sonam
Camera: Ranjan Palit
Muziek: Andy Spence
Editor: Paul Dosaj
Productie: White Crane Films, Richard Gere, Jeremy Thomas, Raj Singh. Schrijver: Tenzing Sonam
Met: Tenzin Chokyi Gyatso, Jampa Kalsang, Tenzin Jigme, Phuntsok Namgyal Dhumkhang, Tsering Topgyal Phurpatsang en Tenzin Wangdrak

Tags (wat zijn tags?)
Dharamsala Tibet , Tibetaans boeddhisme ,