TV actueel

 

Doorn in het hart

Documentaire over zenleraar Nico Tydeman
Uitzenddatum: Zondag 6-4-2008 12:00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 12-4-2008 09:59 - 10:29 NPO 2

(1)Nico_01.jpg Dolend door eindeloos vlakke landschappen belicht zenleraar Nico Tydeman levensvragen. Onvermijdelijk komt de dood ter sprake en hoe die ons aan het leven doet hechten. Tydeman verdiept zich sinds de jaren 70 in het zenboeddhisme en vindt daarnaast inspiratie bij de mystici. Centrale vraag: ‘Hoe de ongrijpbare vergankelijkheid te leven?

Het begrip sunyata staat centraal in Tydeman’s filosofie. Het in het nu te leven en de dingen zien zoals ze zijn, niet zoals we die denken. Door het ‘niet weten’ te koesteren ontstaat liefde voor de wonderen van het bestaan – inclusief alle verschrikkingen. Tydeman citeert de Boeddha die zegt dat wij mensen vaak rondspartelen als vissen in te weinig water, doordat we het idee hebben dat lichaam en geest ons eigendom zijn. Die drang naar bezit is als een doorn in het hart.

Nico TydemanOp zijn schijnbaar doelloze zwerftocht doet Tydeman hoopvolle uitspraken door op de bevrijdende kracht van twijfel te wijzen. Twijfel aan de leraar, de leer, de Boeddha, of de zin van alles. Pas dan ontstaat werkelijk inzicht. Kleine twijfel... kleine verlichting, grote twijfel... grote verlichting en geen twijfel... geen verlichting.


Regie: George Schouten
Met: Nico Tydeman
Eindredactie/productie: Babeth M. VanLoo
Camera: Bernd Wouthuijsen
Geluid: Martijn van Haalen
Montage: Chiel Aldershoff
Muziek:Amacio Prada, George Schouten
© 2007 een BOS producti
e

Tags (wat zijn tags?)
Zen boeddhisme