TV actueel

 

Diepst violet

Jongeren op zoek naar de waarheid
Uitzenddatum: Zondag 12-6-2005 14.00 - 14.30 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 18-6-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)diepstviolet.jpg

Jeroen (25), zenboeddhist, studeert creatieve therapie in Nijmegen. Hij speelt gitaar, is gek op film en schrijft daarnaast haiku's. In 2004 verscheen zijn eerste bundel ‘Diepst Violet’. Zen Centrum Noorderpoort in Wapserveen beschouwt hij al jaren als zijn thuis. Het contact met zijn zenmeester Jiun Hogen Roshi is voor hem van groot belang.

Sander Oudenampsen (26), organisatiepsycholoog, bracht na zijn afstuderen negen maanden in het Dharmakaya klooster in Thailand door. Bij zijn terugkeer in Nederland in 2004 zocht hij naar mogelijkheden om zijn opgedane ervaringen concreet te maken en werd koster in een klein boeddhistisch centrum in België genaamd 'Wat Buddha Antwerp'. De Thaise gemeenschap zorgt voor dit klooster dat onderdeel is van het grote klooster in Thailand.

Jeroen en Sander leiden samen in Nijmegen een meditatiegroep voor jongeren, die ze de naam 'Tahara' gaven: jongere op zoek naar de waarheid.

  update dd 2011 (red)

Jeroen werd in 2006 tot novice gewijd. Na jaren intensief met de Noorder Poort verbonden geweest te zijn en er een korte tijd gewoond te hebben, heeft hij in 2008 het Zencentrum verlaten. Sindsdien woont hij in Duitsland, werkt daar als muziekpedagoog en geeft op eigen wijze vorm aan zijn spirituele weg.
Sander woont en werkt nog steeds in het klooster in Thailand. Door hun beider vertrek naar het buitenland is de meditatiegroep Tahara overgedragen en gaat onder de naam Jongeren Meditatie Groep verder.

Tahara houdt tweewekelijkse bijeenkomsten waarbij zit- en loopmeditatie beoefend worden. Ook worden inspirerende verhalen of ervaringen verteld. Dit alles in een sfeer van ontspannen aandacht, stilte en eenvoud. Van tijd tot tijd organiseert Tahara meditatiedagen.
Plaats: Studentenkerk Nijmegen, Erasmuslaan 15.
Data: 1e en 3e maandag van de maand
Tijd: 19.45 - 21.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage

Wat Buddha Antwerp, tel. 00 32 (0) 3 2895181

International Zen Center Noorder Poort, tel.  0521 321204 of e-mail: np@zeninstitute.org

Direction, camera & editing: Clémentine Ederveen
With: Sander Oudenampsen, Jeroen, Jiun Hogen Roshi, Phra Veera Virandharo a.o.
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Camera: Marlou van den Berge
Sound & soundmix: Jane Snijders
Editing: Geert Braam
Music & poetry: Jeroen
with gratitude to: Phra Veera Virandharo, Phra Pritsadang Samanggiko, Wat Buddha Antwerp, International Zen Center Noorderpoort, Tahara, Studentenkerk Nijmegen & Frank Verijdt