TV actueel

 

Dharma Rising, deel 2

Into the Future
Uitzenddatum: Zondag 22-5-2011 14:00 - 15:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 28-5-2011 09:30 - 10:30 NPO 2

TV_dharmarising_l2_Bernie_m.jpg Wegens auteursrechten niet buiten Nederland te bekijken.

Deel 2 van een tweedelige serie over de snelle opkomst van het boeddhisme in het Westen.

Bekijk deel 1

Door de ogen en activiteiten van de eerste en tweede generatie westerse leraren wordt gekeken hoe het boeddhisme in het Westen gestalte krijgt. Dit deel gaat over de manier waarop het boeddhisme en de westerse samenleving elkaar beïnvloeden.

Zowel in de wetenschap als in de psychotherapie maakt het boeddhisme een opmars, bijvoorbeeld in de vorm van neurofysiologisch- en bewustzijnsonderzoek en mindfulnesstrainingen. Ook wordt onderzocht wat de kern van de boeddhistische leer is: sommige van de ‘boeddhistische’ gebruiken die in het Westen worden overgenomen, behoren meer toe aan de Aziatische cultuur dan aan de Dharma zelf.

Mathieu RicardReïncarnatie en ook de basis van verlichting zelf worden ter discussie gesteld. Vernieuwers zeggen dat het boeddhisme voortdurend moet veranderen om zich verder te kunnen ontwikkelen. De meer traditionele boeddhisten zeggen dat het westers boeddhisme kans loopt om ‘boeddhisme light’ te worden, wat fataal zou zijn voor het vermogen om de geest volledig te doen ontwaken.

Regie/camera/geluid/montage: David Cherniack
Met: Stephen Batchelor, Alan Wallace, Bernie Glassman, Mathieu Ricard, John Crook, Robert Thurman, Sylvia Wetzel, Sangkarakshita
© 2011 David Cherniack Productions/BOS