TV actueel

 

Dharma Rising, deel 1

Out of the past
Uitzenddatum: Zondag 24-4-2011 14:00 - 14.55 NPO Ned 2
Herhaling: Zaterdag 30-4-2011 09:35 - 10:30 NPO Ned 2

TV_dharmarisingdeel_monk.jpg Wegens auteursrechten niet buiten Nederland te bekijken.

Deel 2 van een tweedelige serie over de snelle opkomst van het boeddhisme in het Westen.

Bekijk deel 2

Het boeddhisme wordt veelal beschouwd als de snelst groeiende religie onder hoogopgeleide westerlingen. Er zijn redenen voor die aantrekkingskracht: het boeddhisme is relatief vrij van dogma’s die voor pragmatische, wetenschappelijk georiënteerde westerlingen moeilijk te aanvaarden zijn. Het neemt een open en alomvattende houding aan tegenover de natuurlijke wereld en benadert het begrip ‘verbruik’ ecologisch. Het is vol compassie, vergevingsgezind en geweldloos.

Maar de groeiende aanhang in het Westen stelt het boeddhisme misschien wel voor de zwaarste uitdaging in de 2500 jaar van zijn geschiedenis: zich aanpassen aan de moderne maatschappij.

Dharma RisingDeze tweedelige film kijkt door de ogen van de eerste generatie westerse dharma-leraren naar de manier waarop deze aanpassing gestalte krijgt binnen een cultuur die wordt aangedreven door concurrentie en hebzucht, waarin velen onwetendheid als kennis beschouwen. Als de geschiedenis ons hierover iets kan leren, is het dat het boeddhisme is begonnen aan een migratie die erop zal uitdraaien dat het boeddhisme zelf, en wellicht ook het modernisme, in belangrijke mate transformeert.


Regie: David Cherniack
Met: Robert Thurman, Jiun Hogen Roshi, B. Alan Wallace, Zenkei Blanche Hartman, Sojun Mel Weitzman, Zoketsu Norman Fischer, Ajahn Sucitto, Jack Kornfield, Sylvia Wetzel, Judith Simmer-Brown, Lama Tsultrim Allione, Reginald A. Ray, Lama Shenpen Hookham, Jan Willis