TV actueel

 

De vonk en het vuur

De weg van karma
Uitzenddatum: Zondag 10-2-2002 14:00 NPO 1
Herhaling: Zaterdag 16-2-2002 13:30 NPO 1

Sakyong Mipham Rinpoche is de opvolger van zijn vader Chögyam Trungpa Rinpoche, houder van de Shambhala-traditie en leider van de internationale Shambhala-meditatiecentra. Rinpoche legt in dit programma de werking van karma uit. Het Zicht van het Mahayana-boeddhisme is dat niets op zichzelf bestaat en alles (in de manifestatie) met elkaar is verbonden. Het is niet goed mogelijk van een verschijnsel één oorzaak vast te stellen, want alle verschijnselen komen voort uit zeer vele oorzaken, en zijn op hun beurt ook de oorzaak van vele andere gevolgen.

Alles wat iemand doet of laat heeft niet alleen gevolgen voor anderen, maar ook voor hemzelf. Daarom is het het beste te leven vanuit een altruïstische levensinstelling. Bijna vanzelfsprekend wordt het vanuit deze visie, dat we zorgzaam moeten zijn voor alles wat leeft – zonder dat we daar direct tastbaar baat bij hebben. Er wordt in dit programma belicht hoe we deze moeilijke opdracht kunnen volbrengen.

Dr Han F. de Wit, oud-docent contemplatieve psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en het Naropa Institute in de VS, en thans leraar binnen de Europese Shambhala organisatie, en prof. Robert F. Thurman van de Columbia Universiteit en directeur van Tibet House, in New York, illustreren de uitleg van Mipham Rinpoche met persoonlijke ervaringen en inzichten.