TV actueel

 

De verstotene

Willigis Jäger
Uitzenddatum: Zondag 6-2-2005 14.00 - 14.30 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 12-2-2005 09.30 - 10.00 uur NPO 1

(2)W.jpg

Na een studie theologie en filosofie trad Willigis Jäger (1925) toe tot de orde der Benedictijnen. Omdat hij in het klooster echter de begeleiding voor zijn spirituele beoefening miste, volgde hij een twaalfjarige zentraining. Zes jaar daarvan bracht hij door in een zencentrum in Kamakura (Japan), waar hij zen beoefende onder leiding van de bekende zenmeester Yamada Koun Roshi. In 1981 ontving hij een leeropdracht voor zen in de Sanbo Kyodanschool en kreeg hij de naam Kyo-un Roshi (Lege Wolk).

Willigis Jäger kreeg grote bekendheid in Europa vanwege zijn ondogmatische uitspraken over het godsbeeld in het Westen. Hij is met name voor veel mensen met een rooms-katholieke achtergrond een belangrijke spirituele leraar geworden. Zijn innerlijke zoektocht bracht hem echter ook in conflict met Rome. De laatste tijd trekt hij veel mensen aan van buiten de kerk, die niet zijn gedoopt, of die uit de kerk zijn getreden.

Hij vertelt hen dat er een diepe mystieke ervaring bestaat buiten de confessie om. ‘Ik toon mensen de weg die een omvattende ervaring voorbereidt. De ervaring zelf is een gebeurtenis die je niet kunt ‘maken’. Ze kan alleen maar ontstaan als het ego terugtreedt’. Nodig is het echter niet om je geloof te verlaten, zegt Willigis Jäger. ‘Een confessie kan uitgangspunt, motivatie en ondersteuning zijn.’
Sinds enkele jaren is hij spiritueel leider van het Benediktushof, een meditatiecentrum nabij Würzburg, waar we hem zien tijdens een sesshin met een grote groep studenten. 


Director & camera: Jurgen Gude
With: Willigis Jäger & Jef Boekmans
Commissioning editor: Babeth M. VanLoo
Production, sound & editorial: Jaap Verhoeven