TV actueel

 

De toewijding van Matthieu Ricard

Portret van monnik en all-round weldoener
Uitzenddatum: Zondag 14-12-2008 12:00 - 13:05 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 20-12-2008 09:15 - 10:22 NPO 2

matthieu_ricard_01_300.jpg

Dit programma is niet online te zien

Matthieu Ricard noemt zichzelf een clown die een beetje de wereld afreist. Maar in werkelijkheid is hij een zeer toegewijde Franse monnik die al ruim 30 jaar met tal van projecten in de weer is. Hij doneert een miljoen dollar per jaar aan hulpbehoevende scholen, ziekenhuizen, kloosters en filosofische instellingen in Tibet, India en Nepal. Het geld komt uit de opbrengsten van zijn boeken en wereldwijde sponsorwervingen.

Matthieu promoveerde al jong in Parijs als moleculair bioloog en werkte samen met Nobelprijswinnaar François Jacob. Toch koos hij ervoor in Bhutan zijn boeddhistische leermeester Dilgo Khyentse Rinpoche te volgen. Samen met diens kleinzoon, Rabjam Shechen Rinpoche, is Matthieu's leven nu gewijd aan de continuering van de projecten die geïnitieerd zijn door de, inmiddels overleden, Dilgo Khyentse.

Matthieu RicardRicard verwierf internationale faam door het boek De monnik en de filosoof en hij is bekend als fotograaf; er zijn al tientallen fotoboeken van hem gepubliceerd.

We zien Matthieu in de film op verschillende continenten bezig als persoonlijk vertaler van de Dalai Lama en tijdens wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van meditatie. Ricard denkt nu al te weten dat hij aan het einde van zijn leven geen spijt kent. Zijn spirituele leermeesters hebben hem getoond hoe je een leven ten volle kunt leven.

Deze film is in november 2008 met groot succes vertoond op het Boeddhistisch Filmfestival in Mexico-stad.

Regie: George Schouten & Babeth M. VanLoo
met: Matthieu Ricard, Khyentse Yangsi Rinpoche, Shechen Rabjam Rinpoche
eindredactie & producent: Babeth M. VanLoo
camera: Bernd Wouthuijsen
geluid: Martijn van Haalen
montage: Chris van Oers - muziek: Jacob ter Veldhuis
foto's & filmfragmenten: Matthieu Ricard - © 2008 BOS

Tags (wat zijn tags?)
Kunst Tibetaans boeddhisme ,