TV actueel

 

De reïncarnatie van Khensur Rinpoche


Uitzenddatum: Zondag 3-4-2005 14.00 - 15.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 9-4-2005 09.00 uur NPO 1

(2)khensur.jpg

De 47-jarige Tibetaanse monnik Choenzey leeft in ballingschap in een klooster in het zuiden van India. Zijn spirituele leraar, Khensur Rinpoche, een gerespecteerde hoge lama is vier jaar geleden gestorven. Volgens het Tibetaanse geloof zal Khensur Rinpoche binnenkort reïncarneren. Het is de verantwoordelijkheid van Choenzey de reïncarnatie te vinden en voor hem te zorgen, omdat hij de leerling was die het dichtst bij Khensur Rinpoche stond.

In het Zuiden van India doen geruchten de ronde over een jong kind uit Tibet dat ongewone kwaliteiten tentoonspreidt. Choenzey reist naar Dharamsala, de woonplaats van de Dalai Lama in ballingschap, om met hem over het kind te spreken. Een door de Dalai Lama geleid onderzoek, geeft de positieve indicatie dat de jongen inderdaad de reïncarnatie is.

Enkele maanden later arriveert Choenzey in Kathmandu met de jonge reïncarnatie. Hij is een charismatische en ondeugende vierjarige die op bijzonder manier verbonden is met Choenzey. In een klooster in de buurt doorstaat de jongen zijn eerste rituele ceremonie met waardigheid. Choenzey brengt het kind naar de boeddhistische stad Sarnath in Noord-India waar hij de Dalai Lama ontmoet die hem, tijdens een ontroerende ceremonie, initieert als monnik.

Directors & production: Ritu Sarin and Tenzing Sonam
With: HH the Dalai Lama, Tenzin Khentse, Choenzey a.o.
Commissiong editor for BOS & adaptation: Babeth M.VanLoo
Editor: Paul Shepard
Camera: Andrew Carchrae
Sound: Ritu Sarin and Mic Shoring
Narrated by: Ian Holm
Written by: Tenzing Sonam
Music: Chaksampa and The Tibetan Institute of Performing Arts
Produced by: White Crane Films is association with The Meridian Trust

Tags (wat zijn tags?)
Dalai Lama Dharamsala , Khensur Rinpoche ,