TV actueel

 

De olympische vlam onder vuur

Wereldwijd protest Tibet in beeld
Uitzenddatum: Donderdag 7-8-2008 23:12 - 24:12 NPO 2
Herhaling: Dinsdag 19-8-2008 13:50 - 14:50 NPO 2

(1)de_vlam_joanna_lumley_l.jpg De tocht van de olympische vlam heeft de kwestie China-Tibet de afgelopen maanden wereldwijd onder de aandacht gebracht. Vijftig jaar hoefde de Chinese regering zich nauwelijks te verantwoorden, maar door de protesten is de ziel van China blootgelegd. De documentaire De olympische vlam onder vuur toont Tibetaanse demonstaties in Kathmandu, Londen, Parijs en Amsterdam. Met een pro-China manifestatie maken Chinezen hun zienswijze duidelijk.

Een Chinese journalist begrijpt niet hoe westerlingen zich zand in de ogen laten strooien door de Dalai Lama. Een non die twaalf jaar in Tibet gevangen zat vanwege haar sympathie voor de Dalai Lama, praat over de mensenrechtensituatie in China en Tibet. De grootmoeder van actrice Joanna Lumley was de eerste westerse vrouw die naar Tibet reisde. Lumley vertelt over het boeddhistische grondbeginsel dat alles veranderlijk is en hoopt dat dit nu eindelijk ook voor Tibet gaat gelden. De diverse betrokkenen maken de complexiteit van de situatie duidelijk en de uiteenlopende stellingen begrijpelijk.

Bettine VriesekoopTafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop komt al dertig jaar in China. Als journaliste woont ze er nu sinds drie jaar. Vriesekoop verwerpt het kritiekloze denken van de meeste Chinezen, maar bewondert tegelijk hun levenslust na alle ellende in de afgelopen eeuw. Als de Olympische Spelen een succes worden, voorspelt ze meer vrijheid voor de Tibetanen. Wanneer de protesten uit de hand lopen, vreest ze echter dat China het strenge regime zal voortzetten.


Regie: George Schouten
Met: Gyaltsen Dolkar, Bettine Vriesekoop, Joanna Lumley, Liu Li, Femke Halsema, Tsering Jampa, Jan Willen den Besten, Shiba K. Degenhart, Tashi Norbu, Def P, Stevan Fu, Thubten Gyatso, Sander Tideman, e.a.
eindredactie & productie: Babeth M. VanLoo
bureauproductie: Marc Thelosen
assistentie: Daniëlle Suijk, Robert Kuppens
research: Renate Bergsma, Sakti Khedoe, Katja Geelhoed
camera: Bernd Wouthuijsen, Brigit Hillenius, Alexander Oey
geluid: Jac Vleeshouwers, Jane Snijders, Martijn van Haalen, Leon van Es
montage: Chris Teerink
muziek: George Schouten
Met dank aan: International Campaign for Tibet, Tsering Jampa, Jan Willem den Besten
© 2008 een BOS productie

Tags (wat zijn tags?)
Tibetaans boeddhisme ,