TV actueel

 

De geboren leraar


Uitzenddatum: Zondag 26-3-2006 14.08 - 14.38 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 1-4-2006 09.38 - 10.08 uur NPO 1

(2)Li_Tho_Tjoa___Liang_Tjoa.jpg

De vroegere leraar van de Dalai Lama is gereïncarneerd in de nu 19-jarige Kyabje Ling Chogtrul Rinpoche. De jonge Rinpoche bracht onlangs tijdens zijn eerste reis naar het westen een bezoek aan Amsterdam. Hans van den Bogaert, een gewezen monnik en vertaler Tibetaans, kende de voorganger van Kyabje Ling Chogtrul Rinpoche. Hij ziet frappante gelijkenissen en is vooral getroffen door de trefzekere manier van lesgeven van de jonge Ling Rinpoche. Tijdens zijn dharmales onderwees Rinpoche het onvermijdelijke van het eindeloos menselijk lijden. Van hieruit benadrukte hij het belang van de volle overgave aan een spiritueel gericht leven.

De organisatie Kadam Chöling, met veel Indonesiërs in haar achterban, haalde Ling Rinpoche naar Nederland. De organisatie probeert meer mensen, ook in Indonesië, in contact te brengen met het Tibetaans boeddhisme met als doel het leed in de wereld dragelijker te maken. Ling Rinpoche oppert dat, hoe dan ook, het leed geleden moet worden. Zelfs vroegtijdig uit het leven stappen helpt niet. Karmisch gezien moet dat direct met een volgend lijdzaam leven weer bekocht worden.

Director: George Schouten
With: Ling Chogtrul Rinpoche, Liang Tjoa, Lan Tsjoa, Li Tho Tjoa, Atmadja Tjiptobiantoro, Wim Muel, Hans van den Bogaert
Camera: Maarten Kramer
Sound: Jane Snijder
Editing: Sarah Domogala