TV actueel

 

De duizend handen van Kwan Yin


Uitzenddatum: Zondag 3-11-2002 14.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 9-11-2002 13.15 uur NPO 1

(2)2002_11_03_1000_handen_1_189x146.jpg

Beneden in de tempel maken kinderen verfijnde bewegingen met hun handen tijdens het uitvoeren van de Lotusdans. Volgens de dansleraar geschiedt overdracht van de boeddhistische leer door meditatie of studie, maar de grote meesters zeggen altijd “hou het maar eenvoudig”.

Om zijn begrip over het boeddhisme te verdiepen schreef godsdienstwetenschapper dr Kees Kuiken een proefschrift over de voorloper van de zenboeddhistische stroming – Hui-Neng – en stuitte op de ware betekenis van mededogen. Van hieruit koos hij ervoor om definitief toevlucht te nemen tot het boeddhisme.

Stewen Lo, hoofd van de Chinese boeddhistische internationale jeugdorganisatie, zegt zich meer in het boeddhisme te hebben verdiept sinds de komst van de tempel op de Zeedijk. Zij belicht de vergevingskant van het mededogen.

De duizend handen van Kwan Yin, de vrouwelijke gestalte van Boeddha, staan symbool voor dat – eigenlijk pas door het juiste inzicht te ervaren – begrip mededogen. Hoofdnon Chueh Neng Shi Fu benadrukt de eigen verantwoordelijkheid - de handen van Kwan Yin kunnen geen leed voorkomen, alleen wijsheid en moed geven ze te doorstaan.