TV actueel

 

De diamant, de leraar en zijn leerlingen


Uitzenddatum: Zondag 7-5-2006 14.03 - 15.03 uur NPO 2
Herhaling: Zaterdag 13-5-2006 08.45 - 09.45 uur NPO 2

(2)5_lama_s.jpg

Steeds meer leerlingen vinden de weg naar de woestijn van Arizona, waar Geshe Michael Roach een spirituele universiteit stichtte. Zij volgen er lessen in meditatie, Tibetaanse taal en ‘zaken doen met compassie.’

Michael Roach studeerde 22 jaar Tibetaans boeddhisme en kreeg als eerste Amerikaan de geshegraad – meester van het boeddhisme. Hij leerde het boeddhistisch inzicht toe te passen in de praktijk en wel in de diamantindustrie in New York. Hij introduceerde het ‘zaken doen met compassie’ en het voorheen kleine bedrijf zet inmiddels 250 miljoen dollar per jaar om. De Amerikaanse boeddhistische leraar beschrijft zijn succesvolle zakenmethode in de bestseller 'The Diamond Cutter', in het Nederlands vertaald als 'De diamantslijper'.

Uitgangspunt van dit boek is de eerste leerstelling van de Boeddha, de Diamant Soetra. De auteur biedt op een heldere manier oplossingen voor zowel zakelijke als persoonlijke problemen. Om zijn kennis verder te delen, richtte Michael Roach het Enlightened Business Institute op.

Geshe Michael kreeg vele lucratieve aanbiedingen, maar koos ervoor zich drie jaar in stilte terug te trekken met zijn spirituele partner Christie McNally. Een aantal van zijn leerlingen ging ook drie jaar in retraite met als doel de geest te zuiveren om uiteindelijk de medemens beter te kunnen helpen.

Zie ook: www.world-view.org

'De diamantslijper -- De Boeddha over strategieën voor het management van uw bedrijf en uw leven' van Geshe Michael Roach is uitgegeven door Synthese Uitgeverij in 2000, Den Haag, ISBN 906229068X.


Director: George Schouten
Commissioning editor & producer: Babeth M. VanLoo
With: Geshe Michael Roach, Christie McNally, Trisangma, Lobsang Chukyi, Gary Hirsch, Ani Pelma, Christine Sperben & Catrine Ehrhorn
Camera: Bernd Wouthuysen
Sound: Mark Wessner & Martijn van Haalen
Editing: Sarah Domogala
Music: George Schouten