TV actueel

 

De 14 dalai lamas


Uitzenddatum: Zondag 29-10-2006 14:04 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 4-11-2006 09:55 NPO 2

(2)05_dalai_lama.jpg

De 14e Dalai Lama is zo bekend omdat hij al jong zijn land Tibet moest ontvluchten. Maar wat is er bekend van zijn dertien voorgangers? Wanneer leefde de 1ste Dalai Lama, wie was hij en hoe werd zijn opvolger gevonden? De Zwitserse conservator dr. Martin Brauen heeft over de 14 Dalai Lama’s materiaal uit alle delen van de wereld verzameld. De tentoonstelling die hij maakte is tot 7 januari 2007 in het Wereldmuseum Rotterdam te bezichtigen.

Reïncarnatie is vanzelfsprekend een rode draad. De 14e Dalai Lama zelf herinnert zich zijn vorige levens via dromen, met name die van de 13e en de 5e Dalai Lama. Hij zegt de volgende keer niet meer in Tibet te worden wedergeboren.

Martin Brauen geeft prijs wat zich achter de schermen afspeelde toen hij sponsors ging zoeken. De meesten gaven niet thuis en sommigen die wel betaalden wilden hun naam niet genoemd zien uit angst voor Chinese repercussies. Brauen maakt een kanttekening bij de houding van westerse boeddhisten: 'Ze nemen veel van Tibet, maar geven weinig terug. De keuze voor Tibetaans Boeddhisme moet een politieke stellingname tot gevolg hebben.’

Regie: George Schouten
met: Martin Brauen, Sonam Dölma Brauen, Sonam Zolksang, Gonkar Gyatso, Kesang Lamdark, Stanley Bremer & Hugo Kreijger
camera: Bernd Wouthuijsen
geluid: Jane Snijders & Martijn van Haalen
montage: Jan Ketelaars
eindredactie: Babeth M. VanLoo