TV actueel

 

Dailai lama: de weg van compassie


Uitzenddatum: Zondag 4-6-2006 14.03 - 14.33 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 10-6-2006 08.45 - 09.15 uur NPO 1

(2)dalai2.jpg

Mensen die de Dalai Lama ontmoeten ervaren dit als een bijzonder moment in hun leven. De 14e Dalai Lama is een levende Bodhisattva: iemand die de eerste stadia van verlichting tijdens dit leven manifesteert. De vertegenwoordigers van de vijf Tibetaanse tradities spreken over het Bodhisattva-pad in hun traditie – en de essentie van compassie daarbij – en over hun bijzondere persoonlijke ervaringen met de Dalai Lama.

In Graz werd in 2002 onder de leiding van de Dalai Lama het Kalachakra-ritueel gehouden. Kalachakra betekent het Wiel van de Tijd. De Dalai Lama leidt dit ritueel jaarlijks op wisselende plaatsen in de wereld. Het biedt een tegenwicht aan de negativiteit van oorlog en vernietiging en dient ertoe de innerlijke balans te realiseren waar iedereen naar streeft: los van gevoelens van haat, woede en egoïsme.

Monniken werken er dagenlang minutieus aan een complexe mandala van zand, een blue-print van de kosmos die de innerlijke en uiterlijke levensbalans verbeeldt. Aan het einde van het ritueel wordt de mandala vernietigd en in de rivier uitgestrooid als symbool voor de vergankelijkheid van ons leven.

In naam van de International Campaign for Tibet reikte de Dalai Lama, eveneens in Graz, de jaarlijkse Light of Truth award uit aan Heinrich Harrer en postuum aan Petra Kelly. Heinrich Harrer was een beroemde bergbeklimmer en fotograaf, hij is de auteur van het met succes door Jean-Jacques Annaud verfilmde boek Seven Years in Tibet. Petra Kelly is internationaal bekend als medeoprichtster van de Duitse groene partij die Grünen.

Director / commissioning editor: Babeth M. VanLoo
With: H.H. the Dalai Lama, Shechen Rabjam, Sakya Trizin, Drikung Kyabgön Chetsang, Jangtse Chöje Rizong, Lopön Tenzin Namdak & Matthieu Ricard
Camera: Patrick Lindenmaier
Sound: Jennifer Fox
Editing: Alexander Oey
Translation: Matthieu Ricard