TV actueel

 

Coming Home (herhaling)

De crematie van Khandro Lhamo
Uitzenddatum: Zondag 27-6-2004 14.00-15.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 3-7-2004 13.21 - 14.21 uur NPO 1

(3)coming_home_01_300.jpg

Dilgo Khyentse Rinpoche, haar overleden echtgenoot, was een vooraanstaand leraar van onder meer de Dalai Lama. Hij is inmiddels gereïncarneerd als de Yangsi, ofwel de 'nieuwgeborene'. De jonge Yangsi is een van de leiders die de uiteindelijke crematie uitvoert voor Khandro Lhamo, die dus in zijn vorig leven zijn echtgenote was.

Nauwgezet wordt deze urenlange, levendige en kleurrijke crematie gevolgd, die door de meest vooraanstaande leiders van de diverse Tibetaanse stromingen wordt geleid, mede omdat Khandro Lhamo de Sangum, oftewel echtgenote van Dilgo Khyentse, het hoofd van de Nyingmapa's, was.

Het zou wel eens een van de laatste keren kunnen zijn dat de leiders van een Tibetaans-boeddhistische crematie nog in Tibet zelf geboren zijn. Het belang van overdracht van de rituele kennis op de nieuwe generatie krijgt daarom via deze crematie extra gewicht. Naast Trulchik Rinpoche, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Tenga Rinpoche en de twee Neten Choling's komen dochter Semo Chime Wangmo en Scechen Rabjam Rinpoche aan het woord.

Regie: Babeth M. VanLoo & George Schouten.
Met: Semo Chime Wangmo, Rabjam Rinpoche, Trulchig Rinpoche, Tenga Rinpoche, Yangsi Dilgo Khyentse Il Rinpoche, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Chokling Rinpoche, Neten Chokling Rinpoche.
Camera: Bernd Wouthuysen.
Geluid: Martijn van Haalen.
Interviews: Jean Karel Hylkema.
Montage: Gys Zevenbergen.
Muziek: Harry de Wit.
Eindredactie: Babeth M. VanLoo.
Adviseur: Matthieu Ricard.
Productieco├Ârdinatie: Susan Griffith-Jones.
Tweede camera: George Schouten, Babeth VanLoo.
Voice-over: Nicoline Tania.
Mixage: Jack Bol.
Colourist: Rob van Dieren.
Met dank aan: Changling Tulku, Scechen Monastery, Ani Jinba, Kah-Nying Shedrupling, Dechen Paldron.