TV actueel

 

Camera's voor de onzichtbaren

Helder verslag over complexe problematiek in Birma
Uitzenddatum: Zondag 5-4-2009 13:00 - 14:00 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 11-4-2009 09:20 - 10:20 NPO 2

Karin_Kuiper_med.jpg Karin Kuiper, weduwe van de Nederlandse schrijver Karel Glastra van Loon, vertrok naar het grensgebied tussen Thailand en Birma om Karels werk voor de vergeten vluchtelingen van Birma voort te zetten.

Karel Glastra van Loon stierf 1 juli 2005 op tragische wijze aan de gevolgen van een hersentumor. Twee en een half jaar vóór zijn dood bracht hij met zijn gezin drie maanden door in het grensgebied tussen Thailand en Birma, waar hij onderzoek deed voor zijn laatste boek De Onzichtbaren.

Karel heeft het boek voltooid, maar zijn idee om de Birmese vluchtelingen te voorzien van digitale camera’s kon hij niet meer uitvoeren. In maart 2008 keert Karin terug naar Mae Sot om Karels plannen alsnog te realiseren, met als resultaat een aangrijpend verhaal. In de film smelten emotionele scènes, Karels radiocommentaar uit 2003 en verschillende passages uit zijn boek samen, tot een helder verslag over de complexe problematiek van Birma. De generaals houden de grenzen van hun land voor de priemende ogen van de internationale gemeenschap gesloten. De grote uitdaging is nu om het volk van de juiste middelen te voorzien om de ‘onzichtbaren’ zichtbaar te maken.

(Dit programma werd eerder uitgezonden op 15 oktober 2008)

Regie: Mark Verkerk
Camera: Sarit Charoenyuenyaw
Montage: Helen Delachaux en Mark Verkerk
Eindredaktie: Babeth M. VanLoo
Met steun van  Stichting Vluchteling: Tineke Ceelen, Renske Boetje, Wim Brouwer en Herman Volker
Met dank aan: Birma Centrum Nederland, Mae Tao Clinic , Lah Doh, Pietje Ververst, Haasje van der Mandele, NCRV, en vele anderen die voor hun eigen veiligheid niet benoemd kunnen worden
uitvoerend producent: Pim van Collem
producent: Ton Okkerse
EMS
© 2008 Een coproductie van EMS & BOS