TV actueel

 

BOI, Song of a Wanderer

Zoektocht naar het ware zelf
Uitzenddatum: Zondag 1-11-2015 13:00:00 13:00 NPO 2

(1)mirror_300.jpg Terwijl Nitzan de hele wereld over reist, op zoek naar rust focus, staat haar gender en identiteit allesbehalve vast. Boi, Song of a wanderer is het verhaal van Nitzans zoektocht naar haar ware gender, die langzaam overgaat in de zoektocht naar het ware zelf.

 

 


Tel Aviv, 2003. Nitzan, een meisje van begin twintig, vertrekt naar Tokio om de stress, de angst en de militaire dienstplicht in Israël te ontvluchten. Ook in Tokio vindt ze geen rust en dus vervolgt Nitzan haar reis naar New York, Amsterdam en Milaan, waar ze studeert aan een gerenommeerd instituut voor fotografie. Wamt hoewel Nitzans omzwervingen langs wereldsteden gepaard gaan met veel werk, seks en drugs, is er ook een rode draad: haar onconventionele fotoportretten. 

De portretten, die tevens zijn opgenomen in het boek Boi,  zijn een voorbode op wat gaat komen: ‘het meisje met de snor’ besluit haar leven te veranderen. Haar identiteit, sekse en seksualiteit zijn niet langer een vaststaand iets, niet iets wat gelabeld kan worden. Geen meisje, geen man, een 'boi'.

Regisseuse Anne Marie Borsboom, op reis door Israël, ontmoette Nitzan in 2003 en raakte gefascineerd door deze vrouw. Gedurende de twaalf jaar volgde ze Nitzan met de camera. BOI, Song of a wanderer is het resultaat van deze langdurige samenwerking, waarin de kijker mee wordt genomen door alle wereldsteden en zo getuige wordt van Nitzans innerlijke reis.

 

Regie: Anne Marie Borsboom


Luister ook naar een interview met de filmmaker

(1)AnneMarieBorsboom300.jpg

Regisseur Anne Marie Borsboom was eerder Nachtgast bij de BOS Radio. Luister hier naar het gesprek dat Sarah Marijnissen met haar had. Borsboom is steeds op zoek naar diepere lagen, naar een andere kijk op leven en mens-zijn. Ze werkte twaalf jaar aan de film en maakte dit ingrijpende veranderingsproces van dichtbij mee.