TV actueel

 

Boeddhisme zonder geloof

Stephen en Martine Batchelor
Uitzenddatum: Zondag 20-4-2008 12.00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 26-4-2008 09:53 - 10:23 NPO 2

(1)boeddhisme_zonder_geloof.jpg Stephen en Martine Batchelor hadden al een uitgebreide staat van dienst in het boeddhisme toen zij elkaar in 1981 ontmoetten in het klooster van meester Kusan in Zuid-Korea. Na de dood van hun leraar besloten ze hun pij af te leggen en te trouwen alvorens terug te keren naar Engeland. Tegenwoordig wonen ze in de Franse Aquitaine met hun kat Felix, van waaruit ze samen over de hele wereld reizen om vipassana-retraites te begeleiden.

Stephen (1953) is daarnaast vooral bekend als schrijver. In zijn bestseller ‘Boeddhisme zonder geloof’ herinnert hij ons er aan dat de Boeddha geen mysticus was. Volgens hem is wat de Boeddha leerde niet iets waarin we moeten geloven, maar iets wat we kunnen doen. Stephen benadrukt dat Boeddha een mens was; wat zou hij er van denken als hij de grote gouden beelden zou zien die hem verbeelden?

Martine en Stephen zien als de grote kracht van de boeddhistische tradities dat deze zo veranderlijk zijn, en dat er steeds nieuwe uitdrukkingen worden gevonden die op de een of andere manier aansluiten bij de vragen die leven in verschillende culturen, en in verschillende mensen. ‘Er zijn geen vaste regels voor compassie’.

Link:
www.stephenbatchelor.org
www.martinebatchelor.org

Regie: Jurgen Gude; co-regie Jaap Verhoeven
Met: Stephen Batchelor en Martine Batchelor
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera/montage: Jurgen Gude
Geluid/Produktie: Jaap Verhoeven
© 2008 een BOS productie


Tags (wat zijn tags?)
Theravada boeddhisme