TV actueel

 

Boeddhisme en de wereld

Good governance
Uitzenddatum: Zondag 10-2-2008 12:00 - 12:30 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 16-2-2008 09:52 - 10:22 NPO 2

(2)boed_wereld_01.jpg In mei 2007 komen boeddhisten uit 61 boeddhistische landen bij elkaar in het gebouw van de Verenigde Naties in Bangkok. Naast bespreking van het hoofdthema 'good governance' (juist bestuur), wordt de geboorte, de verlichting en de dood van de Boeddha door de bijna 1500 aanwezigen gevierd. Zonder direct aan de politiek deel te nemen zijn de boeddhisten er van overtuigd dat ze in deze chaotische tijd niet langs de zijlijn kunnen staan.
De positieve invloed van boeddhistische opvattingen wordt zichtbaar door de Thaise bevolking. Hun koning staat in hoog aanzien: niet door zijn machtsvertoon, maar door zijn hulp aan en compassie voor de minder bedeelden in de samenleving.

Om beter opgewassen te zijn tegen toekomstige problemen wordt de nadruk gelegd op educatie. Tijdens deze conferentie wordt The International Association of Buddhist Universities opgericht. De 80 universiteiten die wereldwijd verspreid zijn kunnen via uitwisseling tussen wetenschap en spiritualiteit een tastbare bijdrage leveren aan het welzijn in de wereld.

Een van de keynote sprekers op deze conferentie is Thich Nhat Hanh. Deze zenmeester vat zijn 'good governance' visie helder samen middels een analyse van de huidige patstelling tussen de USA en Irak. Zijn kernboodschap is: 'Zorg allereerst goed voor jezelf'.


Regie: George Schouten
Met: ven. T. Dhammaratana, dr. Soipetch Resanond, Nampet Panichpant Michelsen,
prof. Richard Gombridge, ven. Bhikkhuni Dr. Yifa, prof. Phra Dharmakosajarn, ven. Buddharakkhita, ven. Dr. Khammai Dhammasami, prof. T. Coburn
Eindredactie/productie: Babeth M. VanLoo
Camera: Ranjan Palit
Geluid:Valson Devassy
Productie assistentie: Thonlapatra Sahtathom
Montage: Sarah Domogala
Muziek: George Schouten
Met dank aan: Mahachulalongkornjavidyalaya, University Bangkok, Ken Streutker
© 2007 een Boeddhistische Omroep Stichting productie


Tags (wat zijn tags?)
Thich Nhat Hanh Theravada boeddhisme ,