TV actueel

 

Boeddha als boek


Uitzenddatum: Zondag 20-3-2005 14.00 - 15.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 26-3-2005 09.00 - 10.00 uur NPO 1

(1)World_Peace_Cerny_Bodhgaya.jpg

Duizenden monniken en nonnen reciteren dagenlang teksten rond de Bodhi-boom in Bodhgaya waar de historische Boeddha de staat van verlichting bereikte. Hier vindt de jaarlijks terugkerende Wereld Vrede Ceremonie, Monlam, plaats.
Tijdens het festival worden Tibetaans boeddhistische tekstboeken uitgedeeld, in 2004 maar liefst tweehonderdduizend. De boeken zijn op initiatief van lama Tarthang Tulku gedrukt. Hij ziet het als zijn levenstaak de vele kloosters in de omgeving van de Himalaya weer van de verloren gegane geschriften te voorzien. Honderden mensen werken maandenlang met enorme inzet bij Dharma Publishing in Berkeley om de boeken te drukken. Daarna worden de boeken in containers naar India verscheept en daar dan in talloze vrachtwagens naar Bodhgaya gebracht.

De drie dochters van lama Tarthang Tulku hebben de leiding over het tiendaagse festival.
De leer van de boeddhistische boeken wordt tijdens de dagenlange recitaties door de vele monniken en nonnen haast zienderogen bewezen: elk moment is nieuw, elke situatie is open, alles is mogelijk.
De film volgt een 17-jarige non. Zij wil ook lama worden en moet daarvoor drie jaar, drie maanden en drie dagen in afzondering leven. Zij ziet dit als een vanzelfsprekende taak vanwege haar overtuiging dat zij daarna de medemens beter van dienst kan zijn.

Zie voor meer info: www.tibetan-aid.nl (mail: info@tibetanaid.nl) en www.tibetanaidproject.org of lees de trilogie over zentraining bij uitgeverij Servire:
'Voorbij willen en weten' (1998), 'Zelfonderzoek' (1999) en 'De vrijheid om te verliezen' (2000).

Director: George Schouten
With: Penor Rinpoche, Lama Rahlu, Shechen Rabjam Rinpoche, Wangmo Dixey Gellek, Tsering Gellek, Pema Gellek, Lama Amdo, Lama Palzang, Arnaud Maitland, Jack Petranker, Jamyang Dolma, Sonam Gyalpo
Commissioning editor / executive producer: Babeth M. VanLoo
Camera: Ranjan Palit
Sound: Valson Devassy
Editing: Twan J.da Silva
India production: Laurence B. Uebersfeld
Music: Harry de Wit
2nd unit camera: Leonard Levy, George Schouten
Sound USA: Jack Morris
Narration: Marina van der Heijden
Special thanks to: Tarthang Tulku Rinpoche and volunteers of the Nyingma Institute