TV actueel

 

Bhutan: Women Of The Dragon Kingdom

Deel 3: Levende vriendelijkheid
Uitzenddatum: Zondag 29-12-2002 14.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 4-1-2003 13.20 uur NPO 1

(1)bhutan_31.jpg

De laatste aflevering speelt zich af rond Chime Wangmo, de dochter van ZH Dilgo Khyen-tse Rinpoche, een inmiddels overleden hoofd van de Nyingma-school van het Tibetaanse boeddhisme, die na 1959 onderdak kreeg in Bhutan, en van daaruit over de gehele wereld trok en duizenden westerse studenten kreeg. Dilgo Khyentse Rinpoche werd ook de leraar van het Bhutanese koningshuis.

Chime was conservator van het National Museum van Bhutan in Paro en vertegenwoordigt de Bhutanese cultuur in binnen- en buitenland. Zij maakte ook het werk af dat haar vader begonnen was, namelijk de herbouw van het tijdens de culturele revolutie verwoeste, eerste boeddhistische klooster van Tibet, Samye.

Verder komen in beeld de sangyum / vrouw van Dilgo Khyentse Rinpoche, Khandro, die in Sissinang boven Paro een nonnenklooster leidt en bekend is om haar geneeskundige vermogens, waardoor veel mensen uit Bhutan en daarbuiten haar opzoeken.

En tenslotte maken wij kennis met de reïncarnatie van Dilgo Khyentse Rinpoche, de Yang-tsee, die in 1999 geïnstalleerd werd, tijdens zijn opleiding en in familieverband.
Deze aflevering geeft vooral de traditie weer van waaruit de oude en de nieuwe leefwijzen in Bhutan gevoed worden.