TV actueel

 

Bhutan: Women Of The Dragon Kingdom

Deel 2: Beginnende Verstedelijking
Uitzenddatum: Zondag 15-12-2002 14.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 21-12-2002 13.20 uur NPO 1

(1)bhutan_21.jpg

Deel 2 speelt zich af in de hoofdstad Thimphu. In vier portretten zien we de veranderingen in de Bhutanese samenleving en de bijdrage van vrouwen daarin.

Am Neten staat aan het hoofd van het State Secretariat Office, dat de ministers en de koning adviseert. Zij laat zien dat ook vrouwen in de hoogste posities een belangrijke plaats innemen.

De tweede is een Bhutanese prinses, Ashi Sonam Choden, de zuster van de vier Koninginnen van Bhutan, allen getrouwd met dezelfde Koning. In Bhutan zijn vanouds alle vormen samenlevingen tussen mensen geaccepteerd. Eén vrouw met meerdere mannen; meestal broers. Het omgekeerde en alle één op één relaties. De prinses woont met haar man en kinderen nabij het Koninklijk Paleis en leidt ook een toeristenbedrijf in de hoogste klasse.

De derde is een jonge vrouw die gekozen heeft voor een leven als vrijgezel; iets wat niet veel voorkomt in Bhutan – Tenzin Choeki. Zij is ingenieur en internet deskundige die de eerste website over Bhutan ontwikkelde. In Bhutan werd pas in 1999 televisie geïntroduceerd samen met internet. Thans speelt zij een belangrijke rol bij de invoering van de mobiele telefonie.

De vierde is een eenvoudige oudere boerin – Sangye Lhamo, die zelfverzorgend is en als weduwe vijf kinderen groot bracht, die allen studeerden en moderne functies vervullen.