TV actueel

 

Bhutan: Women Of The Dragon Kingdom

Deel 1: Ancient Treasures
Uitzenddatum: Zondag 1-12-2002 14.00 uur NPO 1
Herhaling: Zaterdag 7-12-2002 13.20 uur NPO 1

(1)bhutan_11.jpg

Het eerste deel van een trilogie, geheel door vrouwen gemaakt, waarin een beeld wordt gegeven van het veranderende leven van vooral vrouwen in het laatste autonome boeddhistische Himalaya Koninkrijk - Bhutan. Bhutan is zo doordrongen van het boeddhisme dat dit de cultuur van haar inwoners bepaalt. Bhutan kende vanouds een matrilineair systeem, waarin bezit via de vrouwelijke lijn werd overerft en waardoor vrouwen in de vroegere agrarische samenleving een sterke economische positie hadden. Door de beginnende urbanisatie verandert dit geleidelijk. Vrouwen gaan ook functies in het stadsleven bekleden.

Deze serie onderzoekt welke nieuwe concepten men er vanuit de diepgewortelde boeddhistische achtergrond ontwikkelt om de maatschappij vorm te geven. Eén daarvan is het ontwikkelingsconcept Bruto Nationaal Geluk, dat momenteel ook bij de Wereldbank grote belangstelling geniet als alternatief voor het Westerse concept Bruto Nationaal Product. Daarnaast is gender-gelijkheid iets vanzelfsprekends in de Bhutanese samenleving.

Dit eerste deel speelt zich af in en rond Bhumtang, centraal gelegen in Bhutan. Daar beheert Kunzang Chöden, tezamen met haar broer, het grootste particuliere boeddhistische klooster van Bhutan, gelegen in de Tang-vallei. Wij zijn aanwezig wanneer de Tibetaanse professor Sangye een door hem in dit klooster ontdekte verzameling geschriften van de Tibetaanse boeddhistische meester Dorje/Jigme Lingpa gereed maakt voor bestudering door geïnteresseerden. Deze geschriften zijn in Tibet verloren gegaan.

Kunzang Chöden is tevens schrijfster en verzamelt volksverhalen van de orale traditie, waarin de geschiedenis en wijsheden van het land werden doorgegeven, voordat mensen konden lezen en schrijven.

Een boerin en moeder van drie kinderen vertelt hoe het is om als alleenstaande grote stukken land te bewerken. Zij is blij dat haar kinderen een opleiding gevolgd hebben en met name ook over de keuze van haar jongste dochter om non te worden.

Non Formal Education komt aan de orde waarbij een jonge lerares ‘s avonds een grote groep vrouwen van diverse leeftijden begeleidt om beter te leren lezen en schrijven.
Deze aflevering geeft vooral een beeld van het plattelandsleven en laat een indruk achter van hoe het in het verleden geweest is.