TV actueel

 

Bhutan, geboorte van een democratie

Boeddhistisch koninkrijk wordt parlementaire democratie
Uitzenddatum: Woensdag 2-4-2008 23:23 - 24:15 NPO 2
Herhaling: Zondag 27-4-2008 12:00 - 12:52 NPO 2

(2)bhutan_01.jpg Het boeddhistische koninkrijk Bhutan, dat verborgen ligt in het hart van het Himalayagebergte, bereidt zich er op voor om een parlementaire democratie te worden. Opmerkelijk genoeg is het de koning zelf die dit proces heeft aangezwengeld. Op 24 maart vinden er voor het eerst verkiezingen plaats in dit land met maar 700.000 inwoners.

Maar eerst leren de Bhutanen door middel van een testverkiezing hoe een democratie werkt, en wat het precies is. Wat vinden ze er van? Hoe zien ze de toekomst van hun land? Wat hopen ze en wat verwachten ze? En hoe blijven de unieke Bhutaanse cultuur en traditie die doordesemd zijn van het boeddhisme behouden? En de belangrijkste vraag: waar is een democratie goed voor? In een land waar de koning op handen gedragen wordt en de bevolking niet zelf staat te springen om een parlementaire democratie is dit geen overbodige vraag.

De documentaire toont een wereld in verandering, in een land dat lange tijd afgesloten is van de buitenwereld, met een koning die van mening is dat het 'Bruto Nationaal Geluk belangrijker is dan het Bruto Nationaal Produkt'.

(Naschrift van de redactie: Met een opkomstpercentage van bijna 80 procent zijn de verkiezingen een succes te noemen. Zoals verwacht heeft de monarchistische DPT de verkiezingen gewonnen. Lees meer bij Telegraph.co.uk en voanews.com.)


Regie / productie: Frédéric Compain
Met: De 5e koning van Bhutan: Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, de 4de koning: Jigme Singye Wangchuck, Lopen Lungtaen Gyatso, Lyonpo Jigmi Y. Thinley, Lyonpo Sangay Ngedup, Dasho Kunzang Wangdi, Tshering Penjor, Kandu-Om.
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Geproduceerd door: Jean Pierre Devorsine
Camera: Pierre Boffety
Geluid: Laurent Malan
Montage: Eulalie Korenfeld
Produktie-assistent: Yannick Jooris
Muziek: Pierre Lemarchand
Een productie van: Via Decouvertes
In coproductie met: France 5 en Boeddhistische Omroep Stichting
Met dank aan: Shechen Rabjam Rinpoche, Khenpo Guendun Rinchen, de nonnen van Sissinang, Françoise Pommaret, Tom Derksen.
© 2008 Via Decouvertes & Boeddhistische Omroep Stichting

Tags (wat zijn tags?)
Bhutan