TV actueel

 

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

De paradox van het moderne toerisme
Uitzenddatum: Woensdag 9-9-2015 23:20:00 23:20 NPO 2

(1)bootje_300.jpg Bijna iedere jongere in het westen is het voor kortere of langere tijd geweest of kijkt er naar uit het te worden: een backpacker. Een wereldreiziger met slechts het minimale aan bagage op zoek naar stukjes ongerepte aarde. Dat dit niet alleen een avontuur is voor de backpacker zelf, maar ook voor de bewoners van die paradijsjes zien we in Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice. Deze film bekijkt de backpackers vanuit het ongebruikelijke perspectief van de lokale bevolking en laat zien wat de komst van toerisme betekent voor de ‘ongereptheid’.

Gouden Kalf?

Op 1 september 2015 is Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice genomineerd voor een Gouden Kalf.

Regisseur aan de keukentafel

Direct na de documentaire sprak Sarina Vitta met Daan Veldhuizen over zijn documentaire Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice op NPO Doc:Er bestaat een term: “het backpackers dilemma”, wat zoveel betekent als “hoe kun je aan iedereen laten weten dat je het paradijs op aarde hebt ontdekt, zonder het te verpesten doordat iedereen erheen komt?” Het paradijs op aarde is daarin een afgelegen plek, te midden van een schitterend landschap, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en… waar geen backpackers komen. 

Met dit soort dilemma’s op zak is filmmaker Daan Veldhuizen naar Laos getrokken. In het kleine dorpje Muang Ngoi vond hij de ingrediënten voor het verhaal over een ontmoeting tussen toerisme en de lokale bevolking. We maken kennis met de twee hartsvrienden Shai en Khao; zij kennen elkaar vanaf hun vroegste jeugd. De afgelopen tijd echter is er iets in hun vriendschap veranderd. Shai heeft gestudeerd in de grote stad en geproefd aan het moderne leven, terwijl Khai een gezin heeft gesticht en zijn toekomst in het dorp voor zich ziet.

Terwijl Khao en Shai de balans opmaken van hun vriendschap, arriveren de toeristen. Hun aanwezigheid zet alles op scherp. Zowel Shai al Khao leggen contact met de toeristen en proberen via hen hun leven te verbeteren. Maar waar Khao de toeristen vooral in zijn wereld toelaat en zijn wereld als toeristische attractie op de kaart zet, probeert Shai in de wereld van de toeristen terecht te komen. 

Wie van de twee profiteert het meest van de relatie met de toeristen? Is het degene die het verlangen van de toeristen naar authenticiteit gebruikt? Of toch degene die zijn eigen verlangen probeert te verwezenlijken?

Regie: Daan Veldhuizen

Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice in de media

Lees het interview met Daan Veldhuizen op Bodhitv
Lees het interview met Daan veldhuizen in de VolkskrantMeer foto's van Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice

Genomineerd voor een Gouden Kalf!"Hoe kun je aan iedereen laten weten dat je het paradijs op aarde hebt ontdekt, zonder...

Posted by Boeddhistische Omroep on Wednesday, 2 September 2015