TV actueel

 

Angry Monk

Roadmovie en documentaire over opstandige Tibetaanse monnik
Uitzenddatum: Zondag 9-3-2008 12:00 - 12:52 NPO 2
Herhaling: Zaterdag 15-3-2008 09:24 - 10:21 NPO 2

(2)angrymonk_01.jpg Angry Monk is een reis in de tijd en een roadmovie ineen over de opstandige Tibetaanse monnik Gendun Choephel (1903 – 1951). De film omzeilt de clichés en laat het heden en verleden van Tibet zien.

Tibet – het mystieke dak van de wereld, bevolkt met verlichte monniken. Maar Choephel was een buitenbeentje: hij verliet het klooster in 1934 en ging op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hij was vrijgevochten en veelzijdig, en zijn tijd vooruit. Sindsdien is hij uitgegroeid tot een symbool van hoop voor het vrije Tibet. Gendun Choephel was een rebel en een welbespraakte criticus van de gevestigde orde. Hij haalde zich dan ook de woede van de Tibetaanse autoriteiten op de hals.

In deze documentaire is een overdaad aan uniek en zeldzaam materiaal te zien. Maar het blijft niet bij het verleden; er wordt behendig heen en weer geschakeld tussen de traditie en het eigentijdse. De beelden van oude karavanen en kloosters worden afgewisseld met scènes van de discotheken en de snelwegen van het moderne Lhasa, waar pelgrims prosternaties doen rond de heilige tempel.

Angry Monk biedt inzicht in een land waar het onstuimige verleden overloopt in de veelzijdigheid en tegenstrijdigheid van het dagelijks leven. Tenslotte is deze roadmovie het verhaal van een man die zijn huis verliet op zoek naar iets dat het traditionele Tibet had kunnen bevrijden van zijn starheid. Als buitenstaander die altijd open stond voor nieuwe dingen werd hij uiteindelijk een vreemdeling in zijn eigen land en een ontheemde in het buitenland – een zwerver tussen de werelden.


Regie/productie: Luc Schaedler
Met: Gendun Choepel, Jamyang Norbu, Hortsang Jigme, Alak Yongtsin, Tashi Tsering, Thupten Wangpo
Eindredactie: Babeth M. VanLoo
Camera: Filip Zumbrunn
Geluid: Roland Widmer, Zentralton
Research/interview: Yangdon Dhondup
Montage: Martin Witz, Kathrin Plüss
Muziek: Roland Widmer, Zentralton, Heinz Rohrer, Loten Namling
Graphics: Christophe Besuchet, atelier golok
Kleurcorrectie: Paul Avondet, Andromeda Film
© 2007 een BOS produktie

Tags (wat zijn tags?)
Tibet Tibetaans boeddhisme ,