Radio actueel

 

Podcast special

David Loy
Uitzenddatum: Vrijdag 28-11-2014 12:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(2)DavidLoy300.jpg De Amerikaanse hoogleraar en zenboeddhist David Loy heeft een groot aantal boeken gepubliceerd over de filosofie van het boeddhisme en de dialoog tussen het boeddhisme en de moderniteit, met nadruk op de sociale implicaties van de leer van de Boeddha. Hij schreef boeken als Nonduality. A study in Comparative Philosophy, The great awakening. A Buddhist social theory, het ook in het Nederlands uitgegeven Money, Sex, War, Karma. Notes for a Buddhist revolution en recentelijk The world is made of stories.
Loy was de hele maand november te gast op de Nijmeegse Radboud Universiteit op uitnodiging van Hans Thijssen: hoogleraar filosofie en decaan van de faculteiten filosofie, theologie en religiewetenschap. David Loy leidde workshops en gaf diverse lezingen. Hij bepleit dat er vanuit een boeddhistisch perspectief naar onze consumptie, de conflicten in de wereld en ons ecologisch systeem gekeken zou moeten worden om wezenlijke verandering te bewerkstelligen. Hij is dan ook voorstander van een sociaal ge├źngageerd boeddhisme.Marlous Lazal sprak met hem in Nijmegen. Filosoof Hans Thijssen leidt hem in en vertaalde het gesprek.

Op woensdagmiddag 3 december verzorgt David Loy nog een laatste lezing aan de VU in Amsterdam. De bijeenkomst start om vier uur en de toegang is gratis. Meer informatie en aanmelden kan via: a.vander.braak@vu.nl

Volg de BOS per podcast of Soundcloud

Dit is een van de extra BOScasts over het leven en werk van boeddhistische beoefenaars in binnen- en buitenland. Deze bijdragen zullen niet op NPO Radio 5 worden uitgezonden en zijn alleen te beluisteren via deze site, podcast en SoundCloud. De BOScasts zullen gemiddeld eens in de twee weken verschijnen en proberen zoveel mogelijk aan te haken bij de actualiteit.