Radio actueel

 

Podcast special

Muziek en boeddhisme
Uitzenddatum: Vrijdag 19-12-2014 12:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(2)KeesKort300.jpg

Volg de BOS per podcast of Soundcloud

Dit is een van de extra BOScasts over het leven en werk van boeddhistische beoefenaars in binnen- en buitenland. Deze bijdragen zullen niet op NPO Radio 5 worden uitgezonden en zijn alleen te beluisteren via deze site, podcast en SoundCloud

Muziek en boeddhisme

In deze special vertellen drie muzikanten aan de hand van door hen gekozen muziek over de praktijk op het snijvlak van muziek en boeddhisme.

Als eerste hoort u de shakuhachispeler Kees Kort, voorzitter en drijvende kracht achter het Nederlands Shakuhachi Genootschap Kaito. Hij speelt 2x per maand Shakuhachi in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden bij de Boeddhabeelden aldaar en treedt ook regelmatig op bij andere gelegenheden.  Hij heeft een aantal CD’s uitgegeven in eigen beheer, zoals Honkyoku (die in deze uitzending te horen is), maar ook Empty Sky (samen met Geert Verbeke en Yanto van den Heuvel), Gado Gado (met Ivan Lutfi) en Sekimori Ishi – Modern Shakuhachi Music.

TonAkkermans300Vervolgens komt gongsmid, percussionist en klanktherapeut Ton Akkermans aan het woord. Hij speelt in de groep Del Silencio met Oscar Cano en Frans Moussault en vormt een klankduo met Carolina Schomper onder de naam Odebaer. Akkermans is oorspronkelijk afkomstig uit de antroposofie en doet naast muziek en klank ook aan restauratiesmeedwerk. Bovendien geeft hij lessen in het smeden van allerlei soorten metalen instrumenten.


NamgyalLhamo300Tenslotte hoort u de Tibetaanse zangeres en multi-instrumentalist Namgyal Lhamo. Zij is opgeleid aan het TIPA (Tibetan Institute for Performing Arts) als zangeres van operaliederen en populaire Tibetaanse muziek. Ze woont in Utrecht, treedt regelmatig op door heel Europa en heeft een reeks CD’s uitgebracht bij Music and Words. Daarnaast speelde ze de hoofdrol in de film Drapchi.


Elk van de drie muzikanten gaat specifiek in op een voor hem of haar belangrijk thema en wel
‘ademhaling en meditatie’ (Kees Kort), 'de klank van metaal’ (Ton Akkermans) en 'het zingen van mantra’s en gebeden’ (Namgyal Lhamo).