Radio actueel

 

Podcast special

Thailand
Uitzenddatum: Maandag 9-3-2015 12:00 NPO
bekijk podcast
Podcasts

(1)podcast_thai_300b.jpg

In Thailand is het slecht gesteld met, bijvoorbeeld, de persvrijheid. Als journalisten iets publiceren dat de overheid niet bevalt krijgen ze al snel een publicatieverbod. Die situatie is alleen nog maar verslechterd na de machtsovername van Generaal Prayut in mei 2014, waarbij hij de verkozen premier Yinluck Shinawatra uit haar ambt zette. Na de staatsgreep werden in eerste instantie alle radio- en tv-uitzendingen verboden. Pas na controle door het leger mochten sommige stations hun uitzendingen hervatten.
AlanChutima300Kranten, tijdschriften en online publicaties verschijnen wel maar worden gecontroleerd. De internetkrant Phuketwan ondervond al voor de machtsovername moeilijkheden met de strijdkrachten. De Australische eindredacteur Alan Morison en zijn naaste Thaise medewerkster Chutima Sidasathian schreven dat krachten binnen de Thaise marine waarschijnlijk betrokken zijn bij het smokkelen van islamitische Rohingya bootvluchtelingen vanuit Myanmar via Thailand naar Maleisië.

Nadat in april 2014 persbureau Reuters een Pulitzerprijs kreeg met een artikel over dit onderwerp dat deels op het werk van Alan en Chutima gebaseerd was, werden beiden opgepakt.

SulakSivaraksa300Maar het zijn niet alleen journalisten die het moeilijk hebben. Ook de boeddhistische leraar Sulak Sivaraksa heeft het aan de stok gekregen met het dictatoriaal bewind. Lezingen van hem worden onverwachts afgelast en hij wordt telkens opnieuw van majesteitsschennis beschuldigd.

Smokkelaar300Peter Meijwes reisde naar het Thaise eiland Phuket en was er een week lang te gast bij Phuketwan.com. Hij sprak met Alan, Chutima en Sulak Sivaraksa over de problemen die ze ondervinden en maakte en passant de arrestatie van een mensensmokkelaar mee.