Radio actueel

 

OBA Live

Stervensrituelen | Sociaal leren
Uitzenddatum: Dinsdag 14-4-2015 19:02 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)EricVenbrux300.jpg Antropoloog Eric Venbrux vertelt in OBA Live over de verschillende stervensrituelen die wereldwijd gangbaar zijn. Zo komen de rituelen van de Tiwi-aboriginals aan de orde. Dit vanwege het  symposium ‘Spiritualiteit en Sterven’ dat donderdag in het UMCG ziekenhuis in Groningen wordt gehouden. Venbrux is een kenner op dit gebied.
In de Tibetaanse cultuur wordt het stervensproces bijvoorbeeld gezien als een stappenplan dat iedere nacht van a naar b naar c wordt doorlopen en omgekeerd bij het wakker worden. De Tiwi Aboriginals houden rituelen tot tien maanden na het overlijden. Daarentegen wordt in Westerse culturen het sterven wel gezien als ‘het licht uitdraaien’. Verder doet Venbrux verslag doen van de recente ontwikkelingen in de Nederlandse uitvaartcultuur.

Verder schuift boeddhist en psycholoog Matthieu Vaessen aan. Vaessen werkt aan een promotieonderzoek over het fenomeen 'netwerkleren'. Vanwaar de overgang van het geven van therapie naar het bevorderen van 'van en met elkaar leren'? Is het in de toekomst gedaan met in een klasje zitten voor bijscholing?