Radio actueel

 

OBA Live

Sabine Wassenberg | Hiske van Ravesteijn
Uitzenddatum: Dinsdag 21-4-2015 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(1)radio_wassenberg300.jpg

Sabine Wassenberg

Wat is een ik? Wat is een ego? Wat is bewustzijn? Het zijn vragen die Sabine Wassenberg al haar hele leven bezighouden. Tijdens haar studie filosofie hoopt ze de antwoorden te vinden, maar ze krijgt alleen maar meer vragen. Daarom gaat ze op reis. Wassenberg ontmoet drie wetenschappers die onderzoek doen naar meditatie en haar elk een ander stukje van de puzzel aanreiken. Een psychiater in India, een wiskundige in Nederland en een neuroloog in Amerika. Ze realiseert zich dat het ‘ik’ in een constante dans is verwikkeld met het ego.


Met dit voor haar nieuwe inzicht wil Sabine de wereld een stukje mooier maken en het met zoveel mogelijk mensen te delen. Daarom schrijft ze het boek ‘Mijn ego en ik’. Een brug tussen de wetenschappelijke benadering en het boeddhisme. En zo toegankelijk mogelijk opgeschreven, want de meeste boeddhistische teksten vindt ze eigenlijk vooral relevant voor ingewijde boeddhisten. Sabine wil juist ook mensen bereiken die met dezelfde vragen rondlopen en nog niet eerder bij het boeddhisme terecht zijn gekomen. In OBA Live gaat ze dieper in op de zoektocht die ze heeft afgelegd en de boodschap die ze anderen graag mee wil geven.

Hiske van Ravesteijn over Jon Kabat-Zinn in Nederland

Verder aandacht voor het bezoek dat mindfulness-goeroe Jon Kabat-Zinn deze week aan Nederland brengt. Mindfulness, deze eens relatief onbekende term is plotseling niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het wordt onder andere toegepast in het onderwijs, de zorg, het bedrijfsleven. Trainingsbureaus bieden speciale mindfulness-trainingen aan, op maat gemaakt voor elk bedrijf. Onzekere kinderen ontwikkelen zelfvertrouwen door meditatieoefeningen. Voor elk kwaaltje lijkt mindfulness ondertussen de oplossing. Business is booming, zeg maar.


Too good to be true? Daarover praten we met onderzoeker Hiske van Ravesteijn van het Centrum voor Mindfulness van het Radboud UMC. Zij promoveerde op een onderzoek naar het gebruik van mindfulness bij mensen met onverklaarbare lichamelijke klachten. In haar volgende onderzoek wil ze ingaan op de vraag hoe mindfulness in te zetten is bij de behandeling van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen om de mentale gezondheid te verbeteren.

Maar de populariteit rondom mindfulness heeft ook schaduwkanten. Zo wordt de term steeds commerciëler, denk aan het Amerikaanse ‘McMindfulness’. En mindfulness-training moet zorgvuldig worden begeleid, maar door een wildgroei aan trainers blijft controle op de kwaliteit achter. Daarom tijdens de uitzending een gesprek over de helende werking van mindfulness en de verborgen gevaren.

Bekijk in deze video wat mindfulness nou eigenlijk is volgens Kabat-Zinn: