Radio actueel

 

OBA Live

Ton Lathouwers | Monic Slingerland | Geertje Couwenbergh
Uitzenddatum: Dinsdag 4-2-2014 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)Ton_Lathouwers_300.jpg

Ton Lathouwers

Ton Lathouwers is een grootheid in boeddhistisch Nederland. De emeritus hoogleraar Russische letterkunde en leraar in de Ch’antraditie begeleidt de Maha Karuna Ch’an sangha. Zijn teisho’s (zenpreken) worden zeer gewaardeerd. Een aantal er van is in boekvorm gepubliceerd. Lathouwers wordt geroemd om zijn aanstekelijke manier van vertellen voor een breed publiek.

In zijn boeken spelen zen en literatuur een even grote rol. Ook de koan – een zogenaamd zenraadsel bedoeld om de geest te openen – wordt door hem onderwezen als een literaire vorm.

‘Hij is een van de meest liberale zenleraren in het Nederlandse taalgebied’, staat op de achterflap van zijn boek Meer dan een mens kan doen (2000). Dat boek is nu vertaald in het Engels: More Than Anyone Can Do. Lathouwers is tegenwoordig ook bezig de contacten met het moederklooster in China te verstevigen. Een goed gesprek over boeddhistisch Nederland en de kracht van zen in een zoekende samenleving.


Monic Slingerland over Spirituele Boek 2013
Monic SlingerlandDe boekensector heeft het zwaar, maar naar het spirituele boek blijven we grijpen. De groeiende behoefte aan spiritualiteit in Nederland heeft zich vertaald in een jaarlijkse Maand van de Spiritualiteit, georganiseerd, door de CPNB, Trouw, de christelijke omroepen en het tijdschrift voor reizen, gezondheid en relaties Zin. Het thema dit jaar is Lichter leven.

Aan de vooravond van de uitreiking van het spirituele boek van 2013 praten we met jurylid Monic Slingerland. Slingerland is in het dagelijks columnist en redacteur voor Dagblad Trouw.