Radio actueel

 

OBA Live

Filosoof en bankovervaller | Boeddha in de Linie | Boeddhistisch nieuwsoverzicht
Uitzenddatum: Dinsdag 29-4-2014 19:00 - 20:00 NPO Radio 5
bekijk podcast
Podcasts

(2)radio_filosoof_in_bajes.jpg

Rein Gerritsen

Rein Gerritsen werd veroordeeld voor een bankoverval en publiceert inmiddels als wetenschapsfilosoof. Een bijzondere transformatie. Met hem onder andere een gesprek over ons - volgens Gerritsen - falende en onmenselijke strafrechtsysteem.

Zijn boek Filosoof in de bajes is dit jaar verschenen en vormt een aanklacht tegen ons gevangenisstelsel. Het systeem zou erop gericht zijn mensen te breken. Het maakt van gevangenen oncontroleerbare tijdbommen. Gerritsen beschrijft uitgebreid hoe hij de gevangenis in ging en er vervolgens ruim twee jaar later als een
ander - bepaald niet beter - mens de poorten weer verliet.

Marlous Lazal

BOS-redacteur Marlous Lazal blikt als tafeldame iedere laatste uitzending van de maand terug op de boeddhistische actualiteit. Onder andere het overlijden van bioloog en zenboeddhist Peter Matthiessen zal aan de orde komen.

Luister ook naar een gesprek dat Terry Gross van NPR had met Matthiessen over schrijven en zenboeddhisme.


Mark Schalken

Mark SchalkenOok het laatste onderwerp heeft een element van eenzaamheid. Ditmaal wel het zelfverkozen kluizenaarschap. Het project ‘Boeddha in de Linie’ is inmiddels achter de rug en dat is een mooi moment om terug te blikken. Vier kunstenaars lieten zich vrijwillig opsluiten om tot 'verheffing' te komen. Ze hadden feitelijk niet veel anders dan een Koan, een raadsel, ter beschikking.
Mark Schalken is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Hij was een van de vier kunstenaars die deelnamen aan het project in het natuurgebied Werk aan het Spoel. In OBA Live vertelt hij over zijn confrontatie met de eenzaamheid.